Как да започнете да учите арабски сами. Изучаване на арабски

Статията „Арабски сам“ е подготвена от Маша Саврасова, която преди да започне уроци с учител, изучава арабски самостоятелно от нулата почти година и половина и овладява доста добре сирийския диалект и съвременния стандартен арабски. Може би нейният опит ще бъде полезен на някои от вас.

Мотивацията за научаване на арабски ми дойде след едно пътуване до Арабския изток (Сирия, Йордания). Разбрах, че ще идвам там повече от веднъж и реших да науча арабски. За мен беше по-удобно да уча сам, защото не исках да си налагам финансови и времеви ограничения, свързани с посещаването на курсове или частни уроци. Освен това стана интересно дали е възможно да се напредне сериозно по арабски без чужда помощ.

Взех си за правило да практикувам всеки ден, поне по пет минути.

Имах достатъчно желание, но имаше проблем с учебните помагала. Факт е, че има много малко висококачествени учебници по арабски език, които можете да изучавате от начално ниво сами, или по-скоро няма такива на руски (поне аз не съм ги виждал), а дори и на английски са също не много, освен това, като правило, трябва да купувате учебници на английски език чрез онлайн магазини, тоест без да виждате учебника и да не можете да формирате собствено мнение за него. Затова реших да говоря накратко за тези аудио курсове, учебници и ръководства, които използвах. Надявам се това да ви помогне да намалите времето за търсене на ефективни курсове за обучение.

И така, когато започнах да уча арабски,

I. Първо разгледах материалите в Интернет и с помощта на „урока“ на сайта http://www.arabesque.boom.ru/ научих азбуката. След известно време обаче отново се върнах към тази тема, тъй като открих някои грешки в себе си, така че не бих препоръчал еднозначно този сайт за изучаване на азбуката.

II. След това си купих аудио курса "Виза на арабски", който слушах усърдно. Разбира се, на безрибе има риба, но, честно казано, курсът е ужасен, единственото му предимство е, че е клеветен от арабите (това помага да свикнете със звука на езика), но това не компенсира недостатъците на курса. Не го препоръчвам активно на никого.

III. Тогава попаднах на добър разговорник от поредицата Berlitz (по-добре да го купя с касета). Недостатъкът на този разговорник (както и на много други) е, че повечето от фразите са дадени на стандартен арабски (който не се използва в ежедневната комуникация), докато част от материала е даден на диалекти, и то на различни.

IV. По съвет на приятел, който също като мен сам учи арабски и вече беше донякъде запознат с учебниците на английски език, купих учебник по модерен стандартен арабски от поредицата Teach Yourself „Пълен курс по четене и писане на арабски“ от Джак Смарт, Франсис Алторфер. Към учебника са включени касети. Използвам този урок от няколко месеца и съм много доволен от него. Към днешна дата смятам, че това е един от най-добрите (макар и не най-добрите) учебници за самостоятелно изучаване на арабски език. Този учебник може да бъде поръчан от чуждестранни онлайн магазини като http://www.amazon.com.

V. След поредното пътуване до Близкия изток стигнах до извода, че трябва да науча диалекта. И започнах да уча според курса по сирийски разговорен арабски, изтеглен от сайта http://www.syrianarabic.com, функционален курс от Мери-Джейн Лидикоут, Ричард Ленан и д-р Иман Абдул Рахим. Сайтът има както учебник, така и mp3 файлове, прикачени към курса. Курсът е чудесен, много ясен и ви позволява да постигнете добро ниво на сирийския диалект.

VI. В един момент открих, че не съм написал някои писма съвсем правилно и трябваше да се върна откъдето започнах. Прегледах Алиф Баа, Въведение в арабските букви и звуци от Кристен Брустад, Махмуд Ал-Батал, Абас Ал-Тонси. Този учебник е първата, уводна част от езиковата програма Al - Kitaab. Учебникът е отличен и най-добре е да започнете да учите арабски с него. В учебника има много упражнения за писане, четене и много добри дискове (трябва да ги имате), благодарение на които дори можете сами да настроите произношението. Учебникът може да бъде поръчан в чуждестранни онлайн магазини като http://www.amazon.com.

VII. Въз основа на собствените си впечатления от учебника Alif Baa и рецензиите на http://www.amazon.com, купих продължението на езиковата програма Al - Kitaab: Al - Kitaab fii Taallum al - Arabiyya Учебник за начало на арабски, част първа от Кристен Брустад, Махмуд Ал-Батал, Абас Ал-Тонси. Считам този учебник за най-добрия стандартен учебник по арабски език.

Впоследствие започнах да уча в Клуба по арабски език. Учителят ми е Джордж. И, разбира се, въпреки факта, че самият аз бях убеден в възможността да науча арабски сам, очевидно е, че наличието на добър учител (особено роден говорител) значително ускорява процеса на изучаване на езика.

Въпреки това, за тези, които биха искали да научат арабски самостоятелно, мога да препоръчам следните учебници.

* За изучаване или повтаряне на основите на арабския език е идеален учебникът Алиф Баа, Въведение в арабските букви и звуци от Кристен Брустад, Махмуд Ал - Батал, Абас Ал - Тонси. Необходимо е да имате самия учебник, дискове и ключове към упражненията. (Не можете да си купите видеокасета и DVD, те не оправдават цената си).

* Най-добрият избор за изучаване на класически и модерен стандартен арабски би бил Al-Kitaab fii Taallum al-Arabiyya. Учебник за започване на арабски, част първа от Кристен Брустад, Махмуд Ал-Батал, Абас Ал-Тонси. Задължително е наличието на самия учебник и дискове, останалото (ключове, видео и dvd) не са необходими.

* Ако се интересувате от изучаване на диалектите на левантските страни (Сирия, Йордания, Ливан, Палестина), тогава препоръчвам да използвате сирийски разговорен арабски, функционален курс от Мери-Джейн Лидикоут, Ричард Ленан и д-р Иман Абдул Рахим, като изтеглите от http://www.syrianarabic.com.

Желая ти успех в изучаването на арабски!

Арабският език исторически започва да процъфтява в света благодарение на развитието и разпространението на исляма като една от най-големите световни религии. Известно е, че арабският е езикът на Корана, Свещената книга на исляма. Това е основният език на мюсюлманите.

Какво е интересно да знаят за всички, които ще учат арабски за начинаещи

1. Където се говори арабски

Арабският е официалният език на 22 държави и е майчин език на над 200 милиона души географски от Югоизточна Азия до Северозападна Африка, по-известен като арабския свят.

"класически"Арабският, известен като езикът на Корана, е езикът, на който е написан Коранът и е основният език за синтактичните и граматическите норми на съвременния арабски. Именно този класически арабски се преподава в религиозните училища и във всички арабски училища по света.

"модерен стандарт"Арабският е подобен на класическия, но по-лесен и опростен. Разбира се от повечето араби и се излъчва по телевизията, говори се от политици, изучава се от чужденци. Повечето арабски вестници и съвременна литература използват модерен стандартен арабски.
говорим арабски езикима много различни диалекти. Така, например, роден иракчанин едва ли ще разбере местен алжирец и обратно, тъй като те говорят съвсем различни диалекти. Но и двамата ще могат да общуват помежду си, ако използват съвременния стандартен арабски.

2. Какво вече знае някой от нас за арабския език

  • Много думи дойдоха при нас от арабски и всички ги знаем, например:

قطن, памук
سكر, захар
غزال, газела
قيثارة, китара
الكحول , алкохол
صحراء, Сахара
قيراط, карат
ليمون , лимон

  • Арабският използва същата пунктуация като всеки друг чужд език, като английския, но арабският има малко по-различни препинателни знаци, като обърната запетая (،) или огледален въпросителен знак (؟).

3. Колко трудно е да се научи арабски

  • Трудности в произношението

Много звуци на арабски се произнасят по гърлен начин, сякаш се образуват дълбоко в гърлото - следователно е необходима практика, за да се научите как да ги произнасяте правилно.

  • Ред на думите в изречение

Всяко изречение на арабски започва с глагол, така че за да кажете „момчето яде ябълка“, трябва да кажете „момчето яде ябълка“:
اكل الولد التفاحة .

  • Прилагателните се поставят след съществителното:

السيارة الحمراء - червена кола

  • Изреченията се пишат от дясно на ляво, така че първата страница от книгата за нас, европейците, ще се счита за последна.

4. Как арабският за начинаещи може да помогне в бъдеще

  • Арабският принадлежи към семитската група езици, поради което има много общо с езици като амхарски, иврит. Следователно, за тези, които могат да научат арабски, други езици от семитската група ще бъдат по-разбираеми.
  • Езици като персийски/фарси, урду, кюрдски и други използват арабската азбука, която се използва при писането на собствените им езици. Следователно тези, които разбират арабски от нулата, ще могат да четат написаните думи и изречения на всеки от тези езици, но няма да разберат значението.

1. Определете точно какви са вашите цели за изучаване на арабски за начинаещи.

Както писахме по-горе, има няколко вида арабски: модерен стандартен, класически и разговорен арабски. Всеки тип е отговорен за своите цели.


2. Овладейте арабската азбука

На пръв поглед азбуката изглежда най-трудният и неразбираем момент за тези, които решават да се заемат с арабския език. Някои дори се опитват да избягват да го изучават и запомнят само произношението или транслитерацията на арабските думи. Този метод ще доведе до много проблеми в бъдеще. Би било много по-полезно, напротив, да игнорирате транскрипцията и да научите правописа на думите. Ето защо, за да научите бързо арабски за начинаещи, научете азбуката.

3. Научете се да използвате арабски речник.

Използването на арабски речник в началото е много трудно, но след изясняване на основните моменти и известна практика няма да е трудно.
Първо, трябва да се има предвид, че всички думи в речника се използват в оригиналните си форми, докато в текстовете се срещат в производни форми.
Второ, самата структура на речника има коренова система, тоест коренът на думата се счита за дума за търсене. Корените в речника са подредени по азбучен ред. Тоест, за да намерите думата istiqbaal (регистратор), трябва да знаете трибуквения корен на тази дума - q-b-l, тоест тази дума ще бъде в речника под буквата q.

4. Учим арабски постоянно.

За да научите бързо арабски, трябва да го изучавате постоянно. Ако имате интернет, тогава можете да научите арабски онлайн. Има много ресурси онлайн за самостоятелно изучаване на арабски. Можете да закупите учебници с аудиозаписи, слушайки които ще се проникнете с езика и ще усвоите произношението. Много уроци като изучаване на арабски от нулата предлагат интересни мнемоники за запаметяване на арабски думи.

5. Помолете учител за помощ.

Урок по арабски език онлайн, урок по арабски език онлайн, урок по арабски език онлайн урок по арабски език онлайн урок по арабски онлайн урок по арабски език от нулата изтегляне на урок по арабски онлайн онлайнучебникАрабски език онлайнучебникАрабски език онлайнучебникАрабски онлайнучебникАрабски в интернетучебникИзтегляне на арабски от нулатаарабски от нулата, научете арабски онлайн от нулата, научете арабски от нулата арабски безплатно изтегляне на арабски арабски речник арабска граматика

Антиционистки курс по литературен арабски език, от нула до съвършенство.

Този курс е частен проект на автора, който не му носи нито стотинка, направен е на чист ентусиазъм и от любов към лингвистиката като цяло и към арабския език в частност. Поради това не се приемат оплаквания относно формата на подаване и съдържанието на уроците, членството в тази общност е ограничено, всеки може да чете, публикува статии - само гледачи (има тоталитарна диктатура и няма демокрации, толерантност и други фалшиви прояви на Ционизъм), можете да задавате въпроси в коментарите и да давате конструктивна критика върху съдържанието на конкретен урок с предложения за подобрение. Всички, които не са съгласни с тези прости правила, ще бъдат безмилостно изсечени, а упоритите олигофрени ционисти ще бъдат изпратени при Шайтан с вечна забрана за коментари.

Курсът ще се основава на знанията ми, придобити в хода на самостоятелно изучаване на арабски език, както и на куп други езици, на курса по арабски език, който посещавах в посолството на Саудитска Арабия, и на аудио и видео наличните ми материали, намерени в мрежата и в други източници. Където знам авторството на заети материали, го посочвам. Където не знам, не посочвам. Ако сте притежател на авторски права върху нещо, публикувано тук, моля, уведомете някой от двамата попечители на общността и ние, в съгласие с вас, или ще премахнем материала, или ще вмъкнем връзка към вас до него. Извинявам се предварително.

Основните принципи са максимално просто и удобно представяне на материала, с подробни обяснения по всяка тема и всеки нюанс на темата, както и самодостатъчност на курса, т.е. няма да е необходимо да се ровите в многобройни речници, за да преведете тази или онази дума, да претърсвате най-подробната граматика на арабския език, за да разберете неизказаното и т.н. Този курс ще бъде достатъчен за овладяване на литературния арабски език („фуша“), който е в основата на всички съвременни диалекти на арабския език. Някои диалекти ще бъдат разгледани по-късно в отделни курсове и/или статии, но понякога в рамките на този курс ще бъдат дадени и обяснения за най-типичните разлики между основните диалекти. Опитвам се да избягвам доколкото е възможно научната терминология, заменяйки я с проста и достъпна лексика от езика на обикновения човек. Ще дам указания за научни и други много, много умни и правилни наименования на термини под формата на малки бележки и там, където считам за подходящо. Курсът постоянно ще се допълва и подобрява, в идеалния случай искам да го доведа поне до нивото на завършил университет със степен по филология, инша Алла.

Арабският език със сигурност не е нещо по-божествено от всеки друг език, както твърдят арабите, но е безспорно уникален, точно като всеки друг език. Арабската литература може да се конкурира с всяка друга литература в света, ако не по знание, то поне по национална окраска, която не е потънала във векове благодарение на успешното прекрояване на юдео-християнските лъжи под ръководството на Мохамед , който предостави стабилна във времето и пространството идеология на всички араби, както и наложи арабския мироглед на милиони представители на стотици други народи, което няма как да не радва външен наблюдател. Арабският е един от петте ми любими чужди езика и го знам много по-добре от останалите четири заедно, така че нека започнем с него.

Съдържание.

Раздел 1. Звуци и букви.

Този раздел може да изглежда донякъде хаотичен по отношение на изучаването на граматика и лексика. Но не е така. Систематичното изучаване на граматиката е възможно само след овладяване на писането и в този раздел са дадени отделни включвания на граматика, така че по-късно, при изучаване на следващите раздели, всичко е по-лесно за запомняне и усвояване. В крайна сметка основният принцип на изучаването на езици се крие в древната поговорка „повторението е майката на ученето“. Подобна е ситуацията и с лексиката (т.е. речника): думи от основния слой на арабската ежедневна лексика, т.е. думите, които арабите използват в ежедневието, често се състоят от букви, които е логично да преминат през последните, т.е. тези думи включват най-трудните звуци за руски човек и започваме с най-лесните, за да не се уплашим веднага. Следователно няма да има пълноценни текстове и теми до пълното овладяване на всички звуци и букви на арабския език, което означава, че ще има сериозни текстове само от втория раздел.

Звучи подобни на звуците на руския език и техния буквален израз.
Урок 1. Кратки гласни. съгласни "b, t"
Урок 2
Урок 3 "t" - женски

За първи път в моята блогърска кариера, позволете ми да ви поздравя по начина, по който се прави в целия мюсюлмански свят - Assalamu Alaikum! Днес ще има много необичайна статия за това как се научих да чета Корана на 9-годишна възраст, но след това успешно забравих всичко. Няколко години по-късно той прави нов опит да се научи да чете Светото писание, а по-късно сам учи хората.

За тези, които отдавна искат да се научат да четат на арабски, съм подготвил хубав подарък в края на статията. Освен това, само за читателите на моя блог - специална и много изгодна оферта! Но вижте всичко това по-долу и сега, с вашето съгласие, ще започна моята история ...

Да не кажа, че от детството имах мечта - четене на корана. Всичко започна много смешно, през далечната 1994 година баба ме изпрати, седемгодишно момче, за хляб в близката щанда. Според закона за подлостта хлябът беше само разпродаден, а аз трябваше да отида на пазар. На входа обърнах внимание на стария аксакал, който сложи няколко книги на масата и ги въртеше в ръцете си.

Старецът се оказа комик и реши да изиграе номер с малко момче (тоест мен), извика го и го попита: „Скъпи, не знам какво търсиш, но не е така важно. По-добре купете Корана от мен - той ще ви храни цял живот. Признавам, че преди това знаех точно толкова за Свещената книга на мюсюлманите, колкото лидерът на племето Убра-Куку от Руанда знае за нас.

Въпреки почтената си възраст, този старец би могъл да даде шанс на много съвременни търговци. Представете си, от огромна тълпа, за да определите точно този, който може да се интересува от Корана, извикайте го при вас и правилно щракнете върху „болните“, така че желанието да купувате тук и сега да надделее над всички възражения. Въпреки това той не можа да ми продаде нищо, тъй като имах достатъчно пари в джоба си само за хляб. Но той предизвика силно желание да убеди баба ми в нуждата от така необходимата покупка.

Не отне много време да убедя баба си да купи Светото писание. Оказа се, че самата тя дълго време мисли как да ме даде на моллата „под гаранция“. И така, с леката ръка на онзи аксакал, в един от най-красивите дни, аз отидох с уверена походка при една възрастна жена, която учеше децата да четат Корана. Отначало всичко вървеше гладко и спокойно, бях известен като успешна ученичка, но после се оказа, че или не съм много умен, или жената методично неграмотно подхождаше към обучението на децата. С една дума, интересът ми към ученето скоро изчезна.

Както се казва, той се нарече товар - качи се в коша, трябваше да захапя куршума и да се науча. Между другото, има такава традиция: след като човек завърши изучаването на Корана, той провежда „гуран-чихан“. Подобно на дипломирането по модерен начин, роднините носят всякакви „сладкиши“, подаръци и пари, но моллата получава всичко. Не ми хареса много това подравняване, напрягах се и учех (няма значение как) - но в шоколад молла.

Срам ме е да си призная, но едно нещо ме зарадва – сега всичко беше зад гърба ми. Всички спечелиха - моллата с подаръци и пари, баба ми изпълни мечтата си и аз мислех, че мога четене на корана. Въпреки че наистина можех да чета, само мързелът на майката в крайна сметка взе. Факт е, че беше необходимо постоянно да се чете, за да не се забравя езикът. Но накарайте малкото момченце да седи и да чете по два часа всеки ден, когато приятелите ви играят футбол извън прозореца. Но, както се оказа по-късно, не ставаше дума за мен, а за преподаване. Методиката на преподаване беше коренно погрешна. Но това разбиране дойде по-късно. След две-три години "сигурно" забравих всичко.

Как да се научим да четем Корана правилно?

На около 14-годишна възраст музата отново ме посети и аз исках да овладея езика на моите предци. О, да, да поясня - аз съм персиец по произход и предците ми са говорили на фарси. Вероятно генетиката е допринесла за добрите ми начинания. Така се озовах с един много уважаван учител, който преподаваше четенето на Корана - Хадж Вагиф. Наскоро разбрах, че го няма...

Няколко думи за моя учител – в живота си съм срещал малко такива симпатични и мили хора. Имаше чувството, че вложи всичко от себе си в нашето обучение. Един мъж на почтена възраст всеки ден ходеше в планината, работеше в градината по 10-12 часа, а вечерта се прибираше и започваше да тренира. Той беше най-достойният човек!

Все още помня думите на моя ментор, които той каза в първия ден от обучението ми: „Ще ви науча да четете Корана, за да не забравите никога правилата за четене. Дори да минат 20 години и през това време никога да не погледнете арабската писменост, пак ще можете свободно да четете Свещеното писание. Предвид моето тъжно преживяване, думите му бяха приети с ирония. По-късно се оказа, че е прав!

И така, да се научите да четете Корана се състои от четири основни компонента:

  • Изучаване на азбуката (на арабски азбуката се нарича „Алиф уа ба“);
  • Да се ​​научим да пишем (за разлика от руския език, тук всичко е много по-сложно);
  • Граматика (tajwid);
  • Директно четене.

На пръв поглед всичко може да изглежда просто като едно, две, три. Всъщност всеки от тези етапи е разделен на няколко подетапи. Основното тук е, че определено трябва да се научите как да пишете ПРАВИЛНО на арабски. Забележете, не правилно, а именно правилно. Докато не се научите да пишете, не можете да преминете към граматика и четене. Именно този аспект беше пропуснат от методологията на моя първи ментор. До какво доведе този пропуск - вече знаете.

Още две важни точки: първо, използвайки този метод, ще научите само как да пишете и четете на арабски, но не и да превеждате. За задълбочено обучение хората пътуват до арабските страни, където гризат гранита на науката в продължение на 5 години. Второто е незабавно да решите кой Коран ще изучавате. Да, да, има разлика в това. Много стари наставници преподават на Корана, който е популярно наричан "Газан".

Не ви съветвам да правите това, защото тогава ще бъде трудно да „преходите“ към съвременния Коран. Значението на текста е едно и също навсякъде, само шрифтът е много различен. Разбира се, "Gazan" е по-лесно, но е по-добре веднага да започнете да учите с нов шрифт. Знам, че сега мнозина не разбират съвсем разликата. За да стане по-ясно, шрифтът в Корана трябва да бъде както е показано на снимката по-долу:

Изгодно предложение!!!

Между другото, там можете да вземете любимия си калъф и да стоите. Да, броят на Корана е ограничен, тъй като повече просто не е позволено да се пренасят през границата.

Ще предположим, че имате Корана (или вие), време е да преминете към азбуката. Тук препоръчвам веднага да започнете тетрадка и да си спомните 1-ви клас. Всяка буква 100 пъти ще трябва да бъде отпечатана в тетрадка. Арабската азбука не е толкова сложна като руската. Първо, в него има само 28 букви, и второ, има само две гласни: „алиф“ и „ей“.

От друга страна, това може да усложни разбирането на езика. Всъщност, в допълнение към буквите, има и звуци: „a“, „i“, „u“, „un“. Освен това почти всички букви (с изключение на "alif", "dal", "zal", "rei", "zey", "wow") се пишат по различен начин в началото на думата, в средата и в края. За мнозина също е много трудно, че трябва да четете от дясно на ляво. Всички са свикнали да четат "нормално" - отляво надясно. А тук е обратното.

Лично на мен това ми създаваше неудобство при ученето да пиша. Тук е важно пристрастието в почерка да е от дясно на ляво, а не обратно. Отдавна свикнах, но в крайна сметка докарах всичко до автоматизма. Въпреки че понякога се случва и да забравя за пристрастията. Между другото, тук е арабската азбука (жълтите рамки подчертават правописа на буквите в зависимост от местоположението им в думата):

В началото е много важно да пишете колкото е възможно повече. Трябва да се „хванете“ за това, тъй като през този период се изгражда основата на вашето обучение. За 30 дни е напълно възможно да запомните азбуката, да знаете правописа на буквите и да се научите как да пишете. Например, вашият покорен слуга се запази в рамките на 18 дни. Въпреки че тогава менторът отбеляза, че това е рекорд! Всичко това ми беше болезнено интересно и ученето беше лесно.

След като се научи азбуката, вече можете да пишете, можете да преминете към граматиката. На арабски се нарича "таджвид" - правилата за четене. Граматиката може да бъде разбрана вече директно по време на четене. Само един нюанс - в Корана началото не е там, където сме свикнали. Първият наставник започна обучение „от края“ на Корана (в обикновените книги това е началото), а вторият направи правилното нещо - обучението започна от 1 сура на Корана „Ал-Фатиха“ .

Освен това ще трябва да четете по 1-2 страници на ден, по 10 пъти всяка. Отначало отнема около час-два. След това броят на страниците може да се увеличи. Максимумът, който прочетох беше 15 страници. Дойдохме в клас, прочетохме пасаж от Корана - домашна работа, получихме обратна връзка от наставника, той посочи грешки и даде нов d/s. И така почти 3 месеца! След като вече сте перфектни четене на корана, можете да опитате да научите "avazu" - четене чрез пеене. Не стигнах до края, но все пак...

Приятели, разбира се, не е възможно да се предаде всичко, което може да се каже чрез статия. Ето защо, ако имате желание да се научите да четете арабски, потърсете медресета или наставници във вашия град. Днес това вече не е проблем. Сигурен съм, че тренировките на живо ще бъдат 100 пъти по-ефективни. Ако нямате такава възможност, ето обещания подарък в началото на статията - изтеглете и инсталирайте програмата Zekr на вашия компютър. Ще ви помогне да се научите да четете и слушате Писанията. Програмата е абсолютно безплатна. Статия в Wikipedia за програмата, има и връзка за изтегляне.

Позволете ми да завърша мислите си по този въпрос. Наистина се надявам, че статията ви е била полезна. Ще се радвам да прочета вашите мисли в коментарите, пишете всичко, което мислите (в рамките на разумното), готов съм да обсъдя мнението на всеки. В заключение искам да ви покажа един много интересен документален филм "Коран" от National Geographic:

P.S.Още веднъж ви напомням за 15% отстъпка в нашия онлайн магазин.

Особености. Владеенето на арабски език сега е доста обещаващо, тъй като страните от арабския свят постепенно придобиват значение на международната арена и за да правят бизнес с техните адвокати, да установяват контакти, са необходими опитни преводачи. Вземане на решение за самостоятелно изучаване на арабски език, препоръчително е първо да започнете познаването на нейната история, спецификата на нейното формиране, да се запознаете с културата и обичаите на страните, където е възникнала и се е формирала, тъй като в този епизод взаимовръзката между култура и език е много силна .

Историята на арабския език датира повече от един век. Той е един от семитските езици, който се говори официално не само в страните от Арабския полуостров, но и в Ливан, Сирия, Судан, Египет, Тунис, Мароко, Алжир, Западна Сахара, Мавритания, Джибути и Сомалия. Арабският също се говори доста добре в Малта, Израел и Република Чад.

В допълнение, диалекти на арабския език могат да бъдат намерени на територията на такива страни като Афганистан, Турция, Иран, Узбекистан, Кипър. Арабският е официалният език на Лигата на арабските държави, един от официалните езици на Интерпол и Организацията на обединените нации. Изучаването на арабския език е задължително в исляма, тъй като божествената свещена книга на Корана всъщност е написана в него.
Във връзка с всички тези фактори повече от милиард души говорят или във всеки случай знаят и използват арабски, което го прави най-подходящия и обещаващ за учене. Изследователите разделят арабския език на три типа: модерен, класически и диалектен.
Най-модерният литературен език сега се използва от различни медии, в делово преписване, литература и е най-изгоден за познаване на лингвистите, тъй като този вариант всъщност се използва в делови разговори, на срещи, срещи и т.н.

Класическият арабски е диалектът на Корана и цялата арабска литература от преди ислямската епоха до много късно средновековие. Обикновено е познат само на източниците и тези, които трябва да могат да четат божествени книги в оригинал, да ги разбират добре и да разбират класическия език. За да работите като преводач от арабски във всяка бизнес структура или организация, няма нужда от познаване на класическия език.
При жив контакт се използва диалектният език – почти всяка държава от арабския свят предвижда контакт на собствения си диалект на арабския език. Освен това формата на малтийския език, използвана от жителите на остров Малта, осигурява комбинация от латински и арабски език и поради това се счита за отделен език.

За да можете да работите с документация и с хора, да предоставяте услуги за симултанен превод, е желателно да научите класически арабски и някакъв вид диалект, чийто избор зависи от това с адвокатите на коя държава лингвистът очаква да работи в бъдеще. Въпреки това, както казват майсторите, изучаването на диалекти на базата на класически арабски не е много трудно.
Колко време обикновено отнема научаването? Времето, необходимо за овладяване на този ориенталски език, пряко зависи от желанието да научите езика. Средно, с наличието на постоянство, една година е достатъчна, за да разберете основните основи. На много добро ниво езикът може да се овладее за три години.
Възможно е да научите този сложен език ефективно и ефикасно, ако следвате прости правила. За да направите това, имате нужда от: Учебник за безплатно изучаване на арабски език (за предпочитане няколко книги), безпрепятствен достъп до световната мрежа, тетрадки (два осемдесет листа всеки, един по двадесет и четири листа).

Първо: Обърнете внимание на намерението да научите езика. Ясно дефинирано намерение води до постигане на резултат. Виждайки намерението, човек може да раздели знанията на необходимите етапи и да редактира учебната инициатива в лични интереси.

Второ: започнете да изучавате арабски с неговата литературна вариация. Факт е, че има много диалекти в арабския език и познаването на всеки един от тях значително ще намали кръга на общуване, докато литературната вариация е разбираема за адвокатите на всички арабски диалекти.

Трето: Упражнявайте се поне три пъти седмично. Системното, целенасочено, ежедневно изучаване на езици дава по-надеждни резултати от ученето веднъж седмично. При липса на постоянни уроци миналото бързо се забравя.
Четвърто: Обърнете специално внимание на познаването на арабската азбука. При относителна елементарност при изучаването на граматиката на този език, основната пречка, която ще трябва да срещнете, са едва забележимите разлики в изписването на някои букви, от които зависи значението на думата.

Пето: Вземете отделна тетрадка за граматика и задачи, както и огромна тетрадка с речник, в която в началния етап на обучение си струва да си правите бележки за завършени фрази и зададени изрази.

Шесто: Нанесете голямо количество аудио материали. Колекцията на арабския език се характеризира с наличието на звуци, които абсолютно не са типични за руския език, тъй като арабският език е пълен със съскащи звуци. Аудио материалите ще ви помогнат да научите правилното произношение.

Хареса ли ви статията? Сподели с приятели!