Научете арабски самостоятелно. Как да научите арабски бързо

Статията „Арабски сам“ е подготвена от Маша Саврасова, която преди да започне уроци с учител, изучава арабски самостоятелно от нулата почти година и половина и овладява доста добре сирийския диалект и съвременния стандартен арабски. Може би нейният опит ще бъде полезен на някои от вас.

Мотивация за учене арабскидойде при мен след пътуване до арабския изток (Сирия, Йордания). Разбрах, че ще идвам там повече от веднъж и реших да науча арабски. За мен беше по-удобно да уча сам, защото не исках да си налагам финансови и времеви ограничения, свързани с посещаването на курсове или частни уроци. Освен това стана интересно дали е възможно да се напредне сериозно по арабски без чужда помощ.

Взех си за правило да практикувам всеки ден, поне по пет минути.

Имах достатъчно желание, но имаше проблем с учебни помагала. Факт е, че има много малко висококачествени учебници по арабски език, които можете сами да изучавате от начално ниво, или по-скоро няма такива на руски (поне аз не съм ги виждал) и дори на английски езиксъщо не са твърде много от тях, освен това, като правило, трябва да купувате учебници на английски език чрез онлайн магазини, тоест без да виждате учебника и да не можете да създадете собствено мнение за него. Затова реших да говоря накратко за тези аудио курсове, учебници и ръководства, които използвах. Надявам се това да ви помогне да намалите времето за търсене на ефективни курсове за обучение.

И така, когато започнах да уча арабски,

I. Преди всичко разгледах материалите в Интернет и с помощта на „урока“ на сайта http://www.arabesque.boom.ru/ научих азбуката. След известно време обаче отново се върнах към тази тема, тъй като открих някои грешки в себе си, така че не бих препоръчал еднозначно този сайт за изучаване на азбуката.

II. След това си купих аудио курса "Виза на арабски", който слушах усърдно. Разбира се, на безрибе има риба, но, честно казано, курсът е ужасен, единственото му предимство е, че е клеветен от арабите (това помага да свикнете със звука на езика), но това не компенсира недостатъците на курса. Не го препоръчвам активно на никого.

III. Тогава попаднах на добър разговорник от поредицата Berlitz (по-добре да го купя с касета). Недостатъкът на този разговорник (както и на много други) е, че повечето от фразите са дадени на стандартен арабски (който не се използва в ежедневната комуникация), докато част от материала е даден на диалекти, и то на различни.

IV. По съвет на приятел, който също като мен сам учи арабски и вече беше донякъде запознат с учебниците на английски език, купих учебник по модерен стандартен арабски от поредицата Teach Yourself „Пълен курс по четене и писане на арабски“ от Джак Смарт, Франсис Алторфер. Към учебника са включени касети. Използвам този урок от няколко месеца и съм много доволен от него. Към днешна дата смятам, че това е един от най-добрите (макар и не най-добрите) учебници за самостоятелно изучаване на арабски език. Този учебник може да бъде поръчан от чуждестранни онлайн магазини като http://www.amazon.com.

V. След поредното пътуване до Близкия изток стигнах до извода, че трябва да науча диалекта. И започнах да уча според курса по сирийски разговорен арабски, изтеглен от сайта http://www.syrianarabic.com, функционален курс от Мери-Джейн Лидикоут, Ричард Ленан и д-р Иман Абдул Рахим. Сайтът има както учебник, така и mp3 файлове, прикачени към курса. Курсът е чудесен, много ясен и ви позволява да постигнете добро ниво на сирийския диалект.

VI. В един момент открих, че не съм написал някои писма съвсем правилно и трябваше да се върна откъдето започнах. Прегледах Алиф Баа, Въведение в арабските букви и звуци от Кристен Брустад, Махмуд Ал-Батал, Абас Ал-Тонси. Този учебник е първата, уводна част от езиковата програма Al - Kitaab. Учебникът е отличен и най-добре е да започнете да учите арабски с него. В учебника има много упражнения за писане, четене и много добри джанти(трябва да ги имате), благодарение на което дори можете сами да зададете произношението. Учебникът може да бъде поръчан в чуждестранни онлайн магазини като http://www.amazon.com.

VII. Въз основа на собствените си впечатления от учебника Alif Baa и рецензиите на http://www.amazon.com, купих продължението на езиковата програма Al - Kitaab: Al - Kitaab fii Taallum al - Arabiyya Учебник за начало на арабски, част първа от Кристен Брустад, Махмуд Ал-Батал, Абас Ал-Тонси. Считам този учебник за най-добрия стандартен учебник по арабски език.

Впоследствие започнах да уча в Клуба по арабски език. Учителят ми е Джордж. И, разбира се, въпреки факта, че самият аз бях убеден в възможността да науча арабски сам, очевидно е, че наличието на добър учител (особено роден говорител) значително ускорява процеса на изучаване на езика.

Въпреки това, за тези, които биха искали да научат арабски самостоятелно, мога да препоръчам следните учебници.

* За изучаване или повтаряне на основите на арабския език е идеален учебникът Алиф Баа, Въведение в арабските букви и звуци от Кристен Брустад, Махмуд Ал - Батал, Абас Ал - Тонси. Необходимо е да имате самия учебник, дискове и ключове към упражненията. (Не можете да си купите видеокасета и DVD, те не оправдават цената си).

* Най-добрият изборза изучаване на класически и модерен стандартен арабски език ще бъде Al-Kitaab fii Taallum al-Arabiyya Учебник за начало на арабски, част първа от Кристен Брустад, Махмуд Ал-Батал, Абас Ал-Тонси. Задължително е наличието на самия учебник и дискове, останалото (ключове, видео и dvd) не са необходими.

* Ако се интересувате от изучаване на диалектите на левантските страни (Сирия, Йордания, Ливан, Палестина), тогава препоръчвам да използвате сирийски разговорен арабски, функционален курс от Мери-Джейн Лидикоут, Ричард Ленан и д-р Иман Абдул Рахим, като изтеглите от http://www.syrianarabic.com.

Желая ти успех в изучаването на арабски!

IN съвременен святМоже да има много причини за изучаване на арабски: пътуване, бизнес, религия, запознанства и т.н. Арабският принадлежи към семитската група от афроазиатското семейство езици. Говорят го над 200 милиона души. Арабският е официалният език на 26 страни в Азия и Африка, Официален езикАрабска лига, Африкански съюз, ООН, НАТО.

Неговата особеност са разликите между класическата форма и регионалните диалекти. Класическият арабски се използва в почти всички страни, преса, радио, литература, богослужение. Арабските диалекти са различни за всяка страна и са пет от тях: иракски, заливски, сирийски, египетски и марокански. Познаването на отделните диалекти е полезно за тези, които искат да живеят в определена страна.

Трудно ли се учи

Подобно на други езици, арабският има много функции, които трябва да се вземат предвид при ученето. Между тях:

  • посока на писане от дясно на ляво;
  • разделяне на звуци на няколко групи със звук, подобен на ухото;
  • уникален ритъм на фразите;
  • непознат сценарий

Всичко това прави самообучението доста трудно.

Обучение по арабски език от 6 000 ана месец

Нива от начинаещ A1 до напреднал C2
Продължителността на обучението на всяко ниво е от 4 до 6 месеца (96 академични часа) в зависимост от темпа на обучение.

Арабска граматика

Една от основните характеристики на езика е арабската калиграфия, която има статут визуални изкуства. Само под ръководството на опитни учители е възможно да се овладее това ръкописно изкуство, да се разкрият тайните на арабската граматика.

Човек, който говори някой от европейските езици, няма да е свикнал с така наречената "коренна" концепция на арабския език. И така, основата на думите са трибуквени корени (по-рядко четири- и петбуквени), състоящи се от съгласни. Нови думи и словоформи се образуват чрез добавяне на гласни и съгласни преди, след и дори между коренните съгласни. Новите думи, базирани на корени, не винаги са близки по значение.

Като се има предвид всичко това, за да изучават арабския език, нашите специалисти използват метода на запомняне на коренните основи, което дава възможност да се овладеят здраво основите на езиковата система, което не винаги е очевидно за европейците.

Как да научим арабски?

Най-добре и най-бързо е да научите език със специалисти, например, като се запишете и ги допълните със самообучение. Определено трябва да започнете да учите от азбуката, записвайки буквите в тетрадка. С помощта на допълнителни видео уроци можете да тренирате артикулация, произношение, умения за четене. Препоръчително е също да се включите в слушането - слушайте текстове и се опитайте да разберете какво се казва.

И ако за вас е важно да се научите да говорите арабски минимални срокове, елате в "Полиглот".

Предимства на обучението при нас:

  • акцент върху разговорната реч;
  • моделиране на ежедневни ситуации;
  • малък брой ученици в групата - от 3 до 8 човека;
  • опитни учители;
  • възможност за индивидуални уроци (лично или онлайн);
  • възможност за корпоративно обучение.

Дава ви възможност да се запознаете и научите един от древните и най-разпространени езици на света - арабски език.

Арабският се счита за официален в следните страни по света: Алжир, Бахрейн, Джибути, Египет, Западна Сахара, Йордания, Ирак, Йемен, Катар, Коморски острови, Кувейт, Ливан, Либия, Мавритания, Мароко, Обединени арабски емирства, Оман, палестинци Властите, Саудитска Арабия, Сирия, Сомалия, Судан, Тунис, Чад, Еритрея. Арабски се говори от около 290 милиона души (240 - роден езики 50 за втори език).

Арабският език играе голяма роля в историята на световната култура: през Средновековието върху него е създадена обширна художествена и научна литература. Огромен брой арабски думи влязоха в езиците на много азиатски и африкански народи. Дори в европейските езици, включително руски, има думи, заети от арабски (алгебра, азимут, зенит, алкохол, джин, магазин, съкровищница, кафе, сафари, тарифа и др.).

В момента арабският език съществува в две значително различни форми, от една страна, има арабски книжовен език - общ език за всички арабски страни на образованието, пресата, радиото, науката, литературата, ораторството, от друга страна, има арабски разговорни езици или диалекти, използвани от населението в ежедневната комуникация. Говоримият език на всяка арабска страна се различава от общия арабски литературен език, и от говоримите езици на други арабски страни.

Като всички останали изучаващи език от нулата, ще говорим за литературен арабски. Основата на онлайн уроците на сайта е взета от урока на V. S. Segal (). Неговата особеност е, че ви позволява да се запознавате с езика постепенно, без веднага да ви обсипва с поток от неразбираеми и сложни арабски букви. Поправени бяха и грешки, добавена е анимация на букви, добавени са отговори, които могат да се видят с преместване на мишката върху клавиша: . Добавено е и аудио! Вие не само ще научите как да четете и пишете арабски, но и ще започнете да разбирате езика на ухо. Уроци Безплатно.

Отидете на -› списък с уроци ‹- (Щракнете)

Ако възможността да общувате с 290 милиона души не е голяма мотивация за вас да научите арабски, тогава това може да е например желанието да се откроите от тълпата. Малцина знаят арабски. И ако сега просто изглеждате много умен, тогава в бъдеще можете да изградите успешна кариера. Близкият изток има много голям икономически потенциал, така че познаването на езика и културата е полезно и обещаващо.

IN съвременни условиянарастващата враждебност между арабския свят и Запада, разбирането на ислямската религия е ключова информация за преодоляване на кризата. Хората, които знаят арабски, могат да преодолеят културните и езиковите бариери между страните, да помогнат за разрешаване или избягване на международни конфликти и да помогнат на бизнеса да работи успешно. международната търговия. Освен това, познаването на арабски отваря вратата към други езици. Например, 50% от думите на фарси са съставени от арабски думи. Подобна е ситуацията и с урду и турския език. Ивритът също е езиково свързан с арабския, което улеснява разбирането на граматически и семантични понятия в езиците.

Арабите са гостоприемни. Веднага щом кажете няколко думи на арабски в присъствието на роден говорител, те ще се зарадват и ще искат да ви помогнат по всякакъв начин. възможен начин. И опитайте да направите същото, например, на немски пред немците - това едва ли ще ги изненада много. Арабите се гордеят с езика си и ще се радват да видят, че някой прави опит да го научи.

Арабският е петият най-говорим език в света и миграционните процеси последните годинисамо увеличава разпространението му. Съвсем наскоро арабският се превърна във втория най-разпространен език в Швеция, а финландският винаги е бил един. Междувременно арабският не е превзел целия свят, имаш още време да го изучаваш!

Сигурно сте намерили нещо интересно на тази страница. Препоръчайте я на приятел! Още по-добре, поставете връзка към тази страница в Интернет, VKontakte, блог, форум и т.н. Например:
Изучаване на арабски

Урок по арабски език онлайн, урок по арабски език онлайн, урок по арабски език онлайн урок по арабски език онлайн урок по арабски онлайн урок по арабски език от нулата изтегляне на урок по арабски онлайн онлайнучебникАрабски език онлайнучебникАрабски език онлайнучебникАрабски онлайнучебникАрабски в интернетучебникИзтегляне на арабски от нулатаарабски от нулата, научете арабски онлайн от нулата, научете арабски от нулата арабски безплатно изтегляне на арабски арабски речник арабска граматика

Антиционистки курс по литературен арабски език, от нула до съвършенство.

Този курс е частен проект на автора, който не му носи нито стотинка, направен е на чист ентусиазъм и от любов към лингвистиката като цяло и към арабския език в частност. Поради това не се приемат оплаквания относно формата на подаване и съдържанието на уроците, членството в тази общност е ограничено, всеки може да чете, публикува статии - само гледачи (има тоталитарна диктатура и няма демокрации, толерантност и други фалшиви прояви на Ционизъм), можете да задавате въпроси в коментарите и да давате конструктивна критика върху съдържанието на конкретен урок с предложения за подобрение. Всички, които не са съгласни с тези прости правилаще бъдат безмилостно изрязани, а упоритите олигофрени ционисти ще бъдат изпратени при Шайтан с вечна забрана за коментари.

Курсът ще бъде изграден върху знанията ми, придобити по време на самоподготовкаАрабски, както и куп други езици, на курса по арабски език, който взех в посолството на Саудитска Арабия, и на достъпните за мен аудио и видео материали, намиращи се в мрежата и в други източници. Където знам авторството на заети материали, го посочвам. Където не знам, не посочвам. Ако сте притежател на авторски права върху нещо, публикувано тук, моля, уведомете някой от двамата попечители на общността и ние, в съгласие с вас, или ще премахнем материала, или ще вмъкнем връзка към вас до него. Извинявам се предварително.

Основните принципи са максимално просто и удобно представяне на материала, с подробни обяснения по всяка тема и всеки нюанс на темата, както и самодостатъчност на курса, т.е. няма да е необходимо да се ровите в многобройни речници, за да преведете тази или онази дума, да ровите в търсене на най-подробната граматика на арабския език, за да разберете неизказаното и т.н. Този курс ще бъде достатъчен за овладяване на литературния арабски език („фуша“), който е в основата на всички съвременни диалекти на арабския език. Някои диалекти ще бъдат разгледани по-късно в отделни курсове и/или статии, но понякога в рамките на този курс ще бъдат дадени и обяснения за най-типичните разлики между основните диалекти. Опитвам се да избягвам доколкото е възможно научната терминология, заменяйки я с проста и достъпна лексика от езика на обикновения човек. Препратки към научни и други много, много умни и правилни именатермините ще бъдат дадени под формата на малки бележки и където преценя за подходящо. Курсът постоянно ще се допълва и подобрява, в идеалния случай искам да го доведа поне до нивото на завършил университет със степен по филология, инша Алла.

Арабският език със сигурност не е нещо по-божествено от всеки друг език, както твърдят арабите, но е безспорно уникален, точно като всеки друг език. Арабската литература може да се конкурира с всяка друга литература в света, ако не по знание, то поне по национална окраска, която не е потънала във векове благодарение на успешното прекрояване на юдео-християнските лъжи под ръководството на Мохамед , който предостави стабилна във времето и пространството идеология на всички араби, както и наложи арабския мироглед на милиони представители на стотици други нации, което няма как да не радва външен наблюдател. Арабският е един от петте ми любими чужди езици, докато го познавам много по-добре от останалите четири заедно, така че нека започнем с него.

Съдържание.

Раздел 1. Звуци и букви.

Този раздел може да изглежда донякъде хаотичен по отношение на изучаването на граматика и лексика. Но не е така. Систематичното изучаване на граматиката е възможно само след овладяване на писането и в този раздел са дадени отделни включвания на граматика, така че по-късно, при изучаване на следващите раздели, всичко е по-лесно за запомняне и усвояване. В крайна сметка основният принцип на изучаването на езици се крие в древната поговорка „повторението е майката на ученето“. Подобна е ситуацията и с лексиката (т.е. речника): думи от основния слой на арабската ежедневна лексика, т.е. думите, които арабите използват в ежедневието, често се състоят от букви, които е логично да преминат през последните, т.е. тези думи включват най-трудните звуци за руски човек и започваме с най-лесните, за да не се уплашим веднага. Следователно няма да има пълноценни текстове и теми до пълното овладяване на всички звуци и букви на арабския език, което означава, че ще има сериозни текстове само от втория раздел.

Звучи подобни на звуците на руския език и техния буквален израз.
Урок 1. Кратки гласни. съгласни "b, t"
Урок 2
Урок 3 "t" - женски

След завършване на 10 клас лятна ваканцияОтидох в Дагестан. Обикновено там постоянно сте заобиколени от роднини. Но един ден останах в Махачкала, оставен сам на себе си. И отиде на разходка из града. Това може би беше първата ми самостоятелна разходка в чужд град. Тръгнах по булевард Хамидов към планината. И изведнъж видях табела "Ислямски магазин". Колкото и странно да изглежда, но първата ми придобивка в Дагестан беше арабската писменост.

Пристигнах в къщата на чичо ми, отворих я. Имаше всички видове писмени букви и тяхното произношение беше обяснено във връзка с дагестанската азбука „Буквата ع приблизително съответства на арабската gI“, „буквата ح е подобна на аварската xI“. Заедно с ظ това бяха най-трудните писма за мен, т.к беше трудно да си представя как се произнасят, а другите бяха предимно на моя език. Така започнах да се уча сама да чета арабски. Обикновен руски тийнейджър, далеч от религията. После отидох в планинското село на дядо ми. Беше време, изпълнено със събития на преходна възраст, когато за първи път опитваш много. Заедно с всичко това се опитах да науча арабски. Това, което ме мотивира, когато купих тази рецепта тогава, все още е мистично за мен.

Наскоро открих първите си опити да пиша на арабски, които започнах точно онова лято в селото на дядо ми.
През лятото се научих да чета. Но след това той изостави този бизнес за много години и спря на това знание. Арабският език изглеждаше нещо изключително далечно и неразбираемо. Да, и моят начин на живот беше далеч от изучаването на този език.

Тогава, още в 4-та година на университета, започнах да се моля, започнах да ходя в джамията и се запознах с мюсюлманите. Един петък в джамията казах здравей на един от моите приятели:

- Ассаляму алейкум! Как сте? Какво правиш?
- Уа алейкум салам! Алхамдулиллах. Тук уча арабски.
— Как учиш? Има ли курсове?
– Не, самостоятелно, според учебника „Научи се да четеш Корана на арабски“.

Тогава този брат отиде в Казан да учи и там получи нови учебници и ми продаде книгите на Лебедев „Научи се да четеш Корана на арабски” за 500 рубли, когато се върна от Казан за първата си ваканция.

Работех на непълно работно време като нощен охранител в магазин и взех тази книга със себе си на дежурство. Започнах да го чета в свободните си моменти между схватките на местните пияници и докато ме покоси сънят. Заслужаваше си да започна да се запознавам с книгата, както си помислих – „Субханаллах, този арабски език е толкова лесен за научаване“.

Толкова години глупаво знаех как да чета и запомних стиховете от Корана с мъка - и сега започнах да разбирам логиката на целия език!

Моето удоволствие нямаше граници. Завърших първата книга за един месец. Дори не запомних думите там - просто внимателно проучих новите правила и прочетох упражненията за тях.

Тогава учебникът попадна в ръцете миПърви уроци по арабски ". Започнах да уча урок на ден банален (те са много малки там). Просто запомних нови думи сутрин - и след това ги повтарях цял ден (в автобуса, при ходене и т.н.). След няколко месеца, вече знаех почти 60 урока наизуст - всички думи и обрати, които бяха открити в тях.

След 2 месеца занимания бях на гости на арабин и с изненада установих, че мога да общувам на арабски, без да говоря нито дума на руски!!! Започна като шега. Казах здравей на арабски и приятелят ми отговори. Тогава попитах нещо друго и той ми отговори отново на арабски. И когато диалогът започна, сякаш нямаше връщане назад. Все едно не знаехме руски. Коленете ми трепереха от щастие.

Преди това трябваше да науча Корана „фотографски“ - глупаво запомняйки реда на всички букви с думи. Например, отне ми няколко дни, за да запомня сура Ан-Нас. И след като усвоя основите на граматиката, можете да прочетете превода на Крачковски и арабския текст на стиха веднъж (сравнявайки превода с всяка арабска дума), да повторите няколко пъти - и стихът се запомня. Ако е така, преминете през малка сура (като Ан-Наба „Новини“). След половин час учене мога да погледна превода на Крачковски и да прочета сурата на арабски (по същество по памет). Най-трудното обикновено е да запомните реда на стиховете.

Моята трагедия е, че след като се научих да чета (отне ми около два месеца самостоятелно и безсистемно), просто не си представях, че е възможно да се изучават основите на граматиката, като отделя същото време и, ако направите усилия и развийте активен речник, можете да говорите арабски много скоро.

Най-големият проблем за много хора е, че си представят езика като непревземаема крепост, чието нападение и обсада ще отнеме много години. И едва след това ще го овладеете. Всъщност изучаването на език е по-добре да се мисли като малка вила, която строите парче по парче. След като сте проучили основната граматика (смяна на глаголи по лице и време, смяна на падежите и т.н. - по обем това е брошура от 40 страници) - считайте, че сте изляли основата. Освен това се появи възможност - те построиха стая, в която вече можете да живеете, и се преместиха там. След това кухнята. След това построиха всекидневна, детска стая и всички останали стаи. Видях как по този начин строят къщи в Дагестан. Вместо да наемат апартамент, те купуват евтин парцел, изливат основата и строят поне една стая, където се местят. И след това, доколкото е възможно, те продължават да строят къща върху вече запълнена основа.



Ако изведнъж някой иска да повтори моя път, който считам за оптимален за тези, които го правят предимно сами, например в свободното си време от основното си обучение или работа, подготвих селекция от материали (сега те станаха повече достъпен и по-добър).

1. Научете се да четете и пишете

→ Урок за говорене (самообучение за четене и писане с гласовата игра на всяка дума и много съвети)

2. Основи на граматиката.За да изучавате граматика, по-добре е да се въоръжите с много книги и да изберете тази, която ви подхожда най-добре. Същото правило може да се даде различни думив различни книги - за да можете да разгледате неразбираеми моменти от различни партии. Започнете с една книга и изтеглете останалите според нуждите.

→ Лебедев. Научете се да четете Корана на арабски - ненатрапчиво обяснение на основите на граматиката, използвайки примера на стихове от Корана (аз лично преминах през първия том. Мразех да изучавам чужд език през целия си живот, но прочетох тази книга като измислица и разбрах, че арабският е мой) .

→ Яшуков. Наръчник по арабска граматика - компресиран обем от 40 страници дава всички основни положения (кратко резюме на всеки учебник).

→ Хайбулин. Арабска граматика . Нов солиден учебник, съдържащ основите на граматиката с множество примери, както и основите на морфологията. много достъпен езики щедър обем.

→ Правила на арабския език в лека и опростена форма . (Аз самият не го минах, но чух отзиви от приятели).

→ Ковалев, Шарбатов. Учебник по арабски език . (Класика на жанра. Обикновено се използва като справка, където можете да намерите всеки въпрос по граматика).

Мисля, че тези книги трябва да са достатъчни с марж. Ако не ви харесва, потърсете в Google Кузмин, Ибрагимов, Фролова и други.

3. Изградете активен речник

→ Първи уроци по арабски . Прочетете внимателно предговора към тази книга и ще разберете всичко. Наистина живях с тази книга няколко месеца, докато научих 100 урока. Ако повторите "моят подвиг", почувствайте близостта си с арабския свят - без майтап.

4. Практикувайте езика

→ Опознайте арабите, опитайте се да общувате с тях. Например, можете да търсите в джамията студенти, които току-що са пристигнали в Русия и не говорят добре руски. Ако сте гостоприемни и не натрапчиви, тогава можете да установите много топли приятелски отношения. Ще можете да научите езика директно от носителя на езика. ). Така че можете да търсите в Google материали, които са ви интересни, любимите ви нашиди в YouTube и т.н. Ще можете да се потопите в арабския интернет, да участвате в техните форуми, дискусии, да се сприятелявате във FaceBook и т.н.