Флорална аранжировка под формата на филм. Видове букети във флористиката

Невероятен букет за планетата Земя

Сл.1 заглавка

Сл.2 2017 с право може да носи титлата на най-естествената година, тъй като всички събития ще бъдат посветени на природата. Човекът по някакъв начин е свързан с природата. Въпреки че с развитието на градовете започнаха да забравят за това, всички събития от 2017 г. ще напомнят на екологията за това...

Всички имаме една планета -

Няма друг такъв на света!

Не унищожавайте Земята, хора!

Няма да имаме друга Земя!

Транспорт, фабрики, заводи

Отрови въздуха, отрови водата.

Ако унищожим земята,

Къде живеем, кажи, нали?

Да обичаш земята с думи

Човече, започни от себе си!

Не хвърляйте боклук на Земята:

Ти самият каза: Земята е нашата майка!

Животни, дървета, билки -

Всички са родени от Майката Земя.

И всеки има право на живот

Точно като теб и мен!

Ако не сте враг:

Земята ще живее без нас

И ние не можем без нея!

Нека всички разберат това

Сл. 3 Човек! Създава ужасни отрови, които убиват насекоми и животни.

Сл.4 Човек! Създадени коли, заводи и фабрики, които тровят въздуха вредни вещества.

Сл. 5 Човек! Покрива Земята с огромен слой отломки.

Сл.6 Човек! Замърсена земята с утайка!

Сл.7 Хора! Опомни се! Грижете се за родната си природа!

Сл.8 Милиони години, работещи за доброто,

Дайте живот на всички наоколо.

И докато Планетата Земявъртящ се

Ще служи на човечеството!

Проблемът може да падне от космоса

И тогава животът на планетата ще бъде прекъснат.

Като кристална топка планетата е крехка.

Пази го, добра Божия ръка!

Сл.9 Бавно въртяща се в космоса, синята планета Земя остава най-красивата планета в света. слънчева система. Най-често Земята разговаря с червения Марс, най-близкия си съсед във времето и пространството.

ЗЕМЯТА : Преди много време двукраки същества пристигнаха в космически кораби от друга галактика. Хората не само – както се наричаха – безмилостно изгаряха и изсичаха гори, унищожаваха хиляди животински видове, замърсяваха моретата и реките, отровиха въздуха, те избухваха и бомби, опитвайки се да ме изтласкат от орбитата.

МАРС : Аз съм запознат с това. Аз бях същият като теб, със синя атмосфера. Гъсти гори ме заобикаляха, странни животни тичаха по поляните, чиста вода течеше през каналите. И тогава космически кораби с трикраки същества също излетяха от съзвездието Плеяди. И в продължение на хиляди години ме доведоха до същото състояние, в което сте сега.

ЗЕМЯТА: Кажете ми как се отървахте от тях?

МАРС: AT ядрена войнате се унищожаваха един друг, но моята атмосфера беше унищожена и аз се превърнах в безжизнена червена планета. Може би можете да помогнете да се отървете от проблемите си? Позволете ми да ви изпратя гигантски метеорит.

ЗЕМЯТА (замислено): Все още не си струва, все още имам приятели: те са учени, еколози, писатели, които пишат за мен с любов.

DC 10 И днес, в чест на Годината на екологията, ще дадем Земята необичаен букет. Необичайно, защото ще бъде букет цветя от легендите.

Букетите са различни. Това може да бъде: букети от цветя, думи, настроения или дори букет от заострени моливи. Те са навсякъде и винаги са цветни. Просто понякога не ги забелязваме.

В крайна сметка, както пише Андерсен в приказката си "Палечка": "За да живеете, имате нужда от слънце, свобода и малко цвете"

И остава с нас

Всичко свързано с цветята

Те разтвориха цветовете на звездите,

И света на любовта без болка и сълзи!

и ще бъде и букет от нашите думи... че много обичаме нашата планета и ще я поддържаме чиста, красива и уханна!

ние говорим за

Че цялата земя е наша общ дом -

Нашата добра къща, просторна къща,

Всички живеем в него от раждането.

Също така, ние говорим за

Че трябва да пазим дома си!

***

В цветята - душата, и животът, и вдъхновението,

Те са източник на победи и радост!

Приемете, като знак на любов и уважение,

Цветя от нас и този букет.

Сл.11 Легенди и митове за цветята.

Цветя - стихотворения на земята ...

Възможно ли е по-добре

Можете ли да ми разкажете за тази земна красота?

г.12 Преди много време, когато животът едва започваше на земята и всичко наоколо беше покрито със сняг.

Една снежинка, казват, сякаш рискувала да се превърне в цвете, за да стопли земята с топлината си.

Нямаше кой друг да го направи. И тя стана цвете - кокиче, и нежното цвете стопли земята, и животът се появи на нея.

Има много легенди и легенди за цветята. Как се появиха легендите за цветя, растения и билки? Защо на някои растения се приписват свръхестествени свойства? Удивителните характеристики на растенията са една от основните причини за появата на легенди и приказки. Всяко цвете имаше своя собствена история и много древна историясе превърна в легенда...

Сл.13 Кокиче. Кокичетата имат лечебни свойстваи могат да се използват за лечение на заболявания нервна система, възпаление на ставите и мускулна патология.

Ето какво е легенда и дори не легенда, а съвсем истинска историясвързани с кокичетата и КатринII.

Случай, описан от Ото фон Бисмарк. По време на посещението си в Русия, докато се разхождал из Лятната градина, той забелязал, че един страж охранява напълно празно място. Никой не можеше да обясни странната традиция, освен стария министър. Той каза това веднъж, дори при баща си Екатерина II , виждайки първото кокиче на поляната на Лятната градина, тя постави стража, която да пази пролетното чудо. Кокичето избледня, но войниците продължиха да изпълняват императорския указ още много години! ..

Сл.14 Кокичета, кокичета

Дни с цвят на гората

Зелени свещници

И бели светлини...

г.15 Водната лилия е кралицата на водите.

Това растение е показано при главоболие и подуване. Коренът на водна лилия под формата на отвара ще помогне да се отървете от диария, както и да облекчи болката в пикочен мехур. Лечебна отвара от цветове се предписва при безсъние и жълтеница. Уникална винена тинктура от корените на растението облекчава силното сълзене и обилно гнойно течение. Водната лилия е ефективна и при тежки неврози, невралгии и ревматизъм. Трябва също да се отбележи, че това растение има мощен антипиретичен ефект.

Бялата водна лилия е защитена от закона, тъй като много малко от тях са останали във водоемите на реките и езерата.

Италианската легенда разказва, че водните лилии са деца на красивата руса графиня Мелинда и грозния, ужасен блатен цар, който я е отвлякъл.

Имало едно време една красива Мелинда. А царят на блатото я следваше през цялото време. Очите на краля блеснаха, докато го гледаше красиво момиче, и въпреки че беше адски страшен, той все пак стана съпруг на Мелинда, а жълтата шапка с яйце, която отдавна символизира предателството и измамата, му помогна да се сдобие с красотата. Разхождайки се с приятелите си край блатистото езеро, Мелинда се любува на златните плаващи цветя, посегна към едно от тях, стъпи на крайбрежния пън, в който се скри господарят на тресавището, и той отнесе момичето на дъното. На мястото на смъртта й изплуваха снежнобели цветя с жълта сърцевина. Тези цветя се оказаха водни лилии.

Сл.16 Тя вяло изправи венчелистчетата си.

И изведнъж вашите цветя започнаха да играят,

Кралицата на водите е красива водна лилия.

Сл.17 Ирис. Първите в света ириси се появяват на земята преди повече от един милион години. Удивителната красота на това растение привличаше не само птици и животни, но и стихиите - вода и вятър, които разнасяха семената на красиво цвете по цялата планета. Изображение цъфтящ ирисукрасена на герба на Флоренция.

Получава се от цветя на ириса етерично масло, необичайно високо ценен и използван в производството на козметика и парфюмерия.

Жителите на Армения често използват листенца от ирис, когато приготвят много вкусно и здравословно сладко. Изсушени семена от карамел могат да се добавят, за да се направи напитка, която може да замени кафето. Сухият корен от ирис се използва активно в народната медицина. Ползите от ириса този случайблагодарение на ефективно отхрачващо, кръвопречистващо и диуретично действие.

Името на това цвете се свързва с името на Ирида, богинята на дъгата гръцка митология. Цветето има листа, които са плоски като мечове и затова германците го наричат ​​меч-лилия, а руснаците за красотата му дават нежното име "убиец". Когато титанът Прометей откраднал небесния огън на Олимп и го подарил на хората, на земята пламнала дъга с прекрасна седемцветна дъга - толкова голяма беше радостта на целия живот на света. Вече залезът е избледнял, и денят избледня, и слънцето си отиде, и дъгата - тя все още грееше над света, давайки надежда на хората. Угасна чак до зори, а когато на сутринта слънцето отново се върна на мястото си, където вълшебната дъга гореше и блестеше с цветове, ирисите цъфнаха...

Ето го, това цвете на дъгата, подарено от Прометей на човечеството заедно с огъня.

Сл.18 Тънки сенки, странни сенки,

синьо, ароматно,

Осветена от лунна светлина,

Чисти цветя на ириса.

Сл.19 Момини сълзи. Това цвете е най-ароматното, най-загадъчното. Внимавайте, защото момина сълза е отровно растение, плодовете му могат да причинят отравяне.

Не можете да ядете цветята и плодовете на момината сълза, тъй като това ще доведе до отравяне, което означава, че ще се появят гадене, шум в ушите, повръщане, сърдечният ритъм ще се учести и т.н. В случай на отравяне трябва да се промие стомаха. да се направи незабавно.

Препаратите от момина сълза трябва да се приемат само по предписание на лекар и под негов контрол. Среща се в Крим, Сибир, Кавказ и Далечния изток. Момина сълза - растение, включено в Червената книга!

Момината сълза съдържа много гликозиди, които имат положителен ефект върху сърцето. Момина сълза намалява кръвно налягане, благодарение на него, сърдечният оток намалява и дори изчезва. Препаратите от момина сълза имат успокояващо свойство. Растението се използва при сърдечни дефекти, болки в корема, треска и колики в корема. Лекарствени суровиние надземна частМомина сълза.

Според стара руска легенда морската принцеса Волхова се влюбила в Садко, а той отдал сърцето си на любимката на нивите и горите Любава. Натъжена Волхова слезе на брега и започна да плаче. И там, където паднаха сълзите на принцесата, израснаха цветя - символ на чистота, любов и тъга.

DC 20 В легендите момината сълза е символ на тъга,

Тъжно страдание, мисли през нощта.

Където капнаха сълзите на момичето

Момина сълза цъфна, а не ярки рози.

Сл.21 мак. Макът намира широко приложение в народната медицина. С помощта на отвара от корените на растението можете да премахнете главоболиеи лекува ишиас. В древни времена лечителите приготвяли от семената на плода хапчета за сън, които помагали за облекчаване на умората. Много от тях са направени на базата на мак медицински препаратиширок спектър на действие:

Хипнотично, аналгетично, спазмолитично, противовъзпалително, отхрачващо, онкологично.

Макът е изключително полезен за човешкия организъм. Нашите баби знаеха за ползите от мака, смесвайки го с мед и лекувайки внуците си с този деликатес, помагаха на децата си да растат силни и здрави. Така те се бориха с хиперактивността на бебетата, предпазени от болести и зли духове. Бабите знаеха мярката, знаеха свещените й свойства. Вреди от мака получават само онези, които злоупотребяват с неговите свойства. Вредата от мака се отнася само за тези, които използват наркотичните му свойства, като не позволяват на всички останали да получават от растението лечебна силанеговите възможности, представени на мака от природата.

В наше време е невъзможно да се засажда мак, от 2004 г. има забрана за отглеждане на мак. Освен това не можете да го донесете като суровина от чужбина

Легендата разказва, че богинята Флора е създала мак, за да зарадва по някакъв начин една самотна и тъжна нощ.

Когато Господ създаде земята, животните и растенията, всички бяха щастливи, с изключение на Нощта. Колкото и да се опитваше да разсее дълбокия си мрак с помощта на звезди и светещи буболечки, тя криеше твърде много красоти на природата, които отблъснаха всички от нея. Тогава Господ създаде съня, сънищата и сънищата и заедно с Нощта те станаха желани гости. С течение на времето страстите се събудиха в хората, един от хората дори планираше да убие брат си. Сънят искаше да го спре, но греховете на този човек му попречиха да се приближи. Тогава Сънят, в гняв, заби вълшебната си пръчка в земята и Нощта вдъхна живот в нея. Пръчката пусна корени, стана зелена и, като запази сънуващата си сила, се превърна в мак.

А животът на едно цвете е по-малко от два дни. Това е магическо мистериозно цвете, което символизира както красотата на живота, така и ужаса на смъртта. Алена звезда, която разцъфна в света, за да раздели доброто и злото.

Сл. 22 Вдишах опияняващия аромат

И се удави стремглаво в алени макове,

На венчелистчетата четене на случаен принцип

Мистериозни огнени знаци.

Сл.23 Люлякът е пратеник на надеждата.

В народната медицина цветята от люляк са се запарвали като чай, пили са такъв чай ​​при настинка, белодробна туберкулоза, камъни в бъбреците, грип, кашлица, диария, пият чай от люляк за повишена температуратялото, тъй като люлякът има потогонни и антипиретични свойства. Люлякът също допринася за изхвърлянето на пясък, камъни при уролитиаза.

Богът на горите и нивите Пан е бил грозен от раждането – рогат и брадат, та дори и с кози копита. Но, както се казва, не можеш да командваш на сърцето си. Младият тиган се влюбил в горската нимфа Сиринга, красива като майско утро. Пан се скиташе навсякъде, преследвайки красотата. Веднъж той видя Сиринга отдалеч в гъста гора и поиска да я настигне. Тогава нимфата се помоли с ужас на Артемида: "Спаси ме от срам!" Тя превърна нимфата в ароматен люляк храст, който цъфти всяка пролет. И безутешният тиган отчупи люляк клон, направи от него флейта (сиринкс) и никога не се раздели с него. Когато в часовете на тиха тъга или диво забавление Пан започна да свири на флейта, птиците замлъкнаха в гората и ветрецът утихна в полето. И сякаш в този момент се чуваше треперещият дъх на самата земя, когато тя е чиста, нежна, все още девствена, събуждаща се под лъчите на слънцето.

Сл. 24 Колко празнично градината цъфна люляк

Люляк, бяло.

Днес е специален - люляков ден,

Започнете цъфтящо лято.

DC 25 Зюмбюл. Изсушените венчелистчета от зюмбюл се зашиват в торбички от марля и се поставят бельо за ароматизиране. Известно е, че миризмата на зюмбюл прогонва депресията, подобрява функционирането на нервната система и облекчава безсънието. Нашите прабаби смилаха на прах сухи листенца от зюмбюл, запалиха го и опушиха стаята, за да се отърват от комарите, които веднага изчезнаха. Хлебарките също не обичат дима от зюмбюл. Зюмбюлът има противовъзпалителни, дезинфекционни, бактерицидни, стягащи, антисептични и успокояващи свойства. От цветовете и листата му се получава етерично масло, което се добавя към парфюми и кремове. Зюмбюлът почиства и подмладява кожата.

Веднъж генуезки кораб потъва в буря край бреговете на Холандия. Неговите останки са извити на брега. И няколко седмици по-късно децата, които играеха на пясъчната ивица, забелязаха цвете, което никога досега не беше виждано почти на самия ръб на прибоя. Имаше същите листа като лале, само че стъблото беше напълно засадено с много красиви цветякато малки лилии. Цветята миришеха необичайно и никой не можеше да разбере откъде идва такова странно чудо.

Цветята, случайно донесени в Холандия по море, започнаха да се наричат ​​зюмбюли, което се превежда като „цвете на дъждовете“, очевидно защото цъфтежът на зюмбюли падна в дъждовния сезон. Зюмбюлът също се смятал за символ на умиращата и възкресяваща природа, тъй като след като изсъхнало, красиво цвете се възродило няколко месеца по-късно. Зюмбюлът е цвете на любов, щастие, вярност и... скръб.

Сл.26 О, зюмбюл!

През пролетта украсяваш сводовете на небето,

И в Гърция ти

Символ на прераждането на природата

Сл.27 астра. Звезда, която падна от небето. Всички части на растението се вземат за третиране. Благодарение на съдържанието на биологично активни компоненти - флавоноиди, кумарин, сапонин - астра има противовъзпалителни и антипиретични свойства, е в състояние да предотврати действието на патогенни микроорганизми, счита се за мощен муколитичен агент. Рецептите на Astra се използват и при белодробна туберкулоза, но само като допълнително лечение. Някои видове растения могат да се използват при лечението на храносмилателния тракт. Astra се приема външно за лечение на определени кожни заболявания, понякога помага при леки патологии на зрението.

Индианците Онейда разказват такава легенда за това цвете. Младият ловец се влюбил в момичето, но тя останала безучастна към него.

Ако съборя звезда от небето, ще бъдеш ли моя? — попита той гордата красавица. Никой друг от племето не би могъл да зарадва булката с такъв подарък и момичето, мислейки, че ловецът е просто самохвалко, се съгласи. Когато индианците от съседните вигвами разбраха за това, те започнаха да се смеят на младежа. Но ловецът устоя на мястото си.

ела вечерта на голямата поляна”, каза той.

Когато вечерта на небето проблясваха ярки звезди, всички мъже от племето Онейда се събраха, за да видят дали младият ловец може да изпълни обещанието си. Младият мъж вдигна лъка си, дръпна тетивата и изпрати стрела нагоре. И миг по-късно, високо в небето, сребърна звезда се пръсна на малки искри – беше поразена от добре насочена стрела на ловец. Само желаното щастие заобиколи младежа. Бог се ядоса на простосмъртен, който се осмели да свали звездите от небето. В крайна сметка, ако други любовници последват примера му, тогава изобщо няма да останат звезди на небето и луната едва ли ще оцелее ... Той изпрати ужасна буря на земята. Три дни и три нощи бушуваше жесток ураган. Всичко на земята беше забулено в гъст мрак. Морето преля бреговете му, а там, където някога е имало океан, се образува земя... Когато бурята утихна, никой не можа да намери смелчака, който събори звезда от небето. Той се превърна в малко цвете, на което индианците дадоха името "падаща звезда".

Сл.28 Слънцето в небето беше изненадано:

Какво чудо се случи

Може би звездите са запалени?

Астрите цъфтят!

Сл.29 Розата е кралицата на цветята. Според археологически данни розата съществува на Земята от около 25 милиона години.

И накрая, още една легенда - гатанката на розата.

Веднъж, вечер, един принц се разхождал в дворцов парк. Той беше изненадан, когато срещна много красива непозната. Цяла нощ се разхождаха в парка, но на разсъмване тя му каза, че трябва да си тръгне, защото е принцеса, превърната в роза от зъл магьосник. Само за един лятна нощтя отново става момиче. Има само един начин да го разочаровате – от първия опит да го разпознаете сред хиляди други рози. Ако изборът е грешен, момичето ще умре. Принцесата изчезна, а принцът с първите слънчеви лъчи отиде в онази част на парка, където растат стотици рози, и веднага я намери. Въпросът е как я позна? Отговор: нямаше роса по него ...

Сл. тридесет Розите дойдоха в руската земя, за да цъфтят в нашите градини.

Аромати, цвят, екзотика донесоха със себе си

Млади и стари са възхитени от неземната красота.

Изглежда, че се актуализират всеки ден и всеки час,

Тези рози, като магьосници, ни очароват.

От древни времена те се смятат за украшение на земята,

Само ангели биха могли да създадат такива прелести.

Сл.31 Защо са необходими цветя?

Първо, естетически;

Второ, пречистване на въздуха;

Трето, здраве човешкото тяло;

Четвърто, те имат благоприятен ефект върху емоционалния и психологическия фон

Много хора от всички страни и народи са свикнали да вярват, че цветята са едно от тях вечни символина доброто.

Цветята са живот, красота. Може би цялата природа е мозайка от цветя? Може би цялата природа е желание за красота? (Константин Балмонт ).

Цветята ни съпътстват през целия ни живот.

Цветята помагат на човек: лекуват, предсказват времето, уточняват времето ... Известният шведски ботаник Карл Линей (XVIII век) дълго време изненадва познатите си с факта, че без да поглежда часовника си, той винаги нарича точния време. Ключът към уловката е, че под прозореца на Карл Линей "израсна" часовник с цветя! Циферблатът на часовника беше разделен на множество сектори, във всеки от които беше засаден строго определен вид растение, избрано според времето на отварянето му. През слънчевия ден ботаническият часовник работеше безупречно: на всеки час едно растение отваряше цветовете си, следвано от друго и така до здрач.

Известно е още едно свойство на цветята: те са включени в менюто. В света има много цветящи народи!

Сл.32 Казват, че човек трябва да отгледа син в живота си, да построи къща, да засади дърво...

Сл.33 И ако всеки засади и отгледа поне едно цвете, земята ще се превърне в красива градина...

Сл.34 И накрая една притча за вас... Мухата и пчелата.

Сл.35 Веднъж комар попита муха:

Има ли цветя в квартала?

Нищо не знам за цветя, отговори му мухата. - Но в канавките има много консерви, тор, канализация.

И мухата започна да изброява на комара всички околни сметища, които той определено трябва да посети.

Сл.36 В посочената посока прелетя комар и по пътя срещна пчела.

Виждали ли сте кофи за боклук в района? — попита я той.

Бутища? Примеси? Не, не съм го виждал никъде - изненада се пчелата. „Но навсякъде има толкова много ароматни цветя.

Сл.37 Ценете и се грижете за природата около вас.

Обичам този цветен свят

Небето е звездно, ветровете са нежни.

Може би ще бъда смешен

Пеене на безкрайните полета.

Гледам към небето, когато

Чистото сърце е изпълнено с щастие.

Дори ако проблемите се огъват

Станете, за да намерите красотата.

Искам да е по-добре

Днес е мистериозен момент.

Всеки да открие сам

Светла радост, единственият начин.

Отгоре до дъжд.

Най-преливащият, най-привързаният.

Колко добър е този свят.

Боядисана е със земни цветове.

@ Светлана Краснова

Екологичен проект "Светът на цветята"

Тип проект: изследователски, образователен и творчески.

Участници: деца 5-6 години.

Взаимодействие на учителите: възпитатели, музикален ръководител, родители, учител по допълнително образование.

Продължителност на проекта: краткосрочен (Две седмици).

Мотивация на играта: "Пътуване в страната на цветята" .

Формиране на активна позиция "защитник и приятел" Светът на природата е в основата на възпитанието на екологичната култура на децата в предучилищна възраст. Децата са особено впечатлителни и отзивчиви, затова участват активно във всички мерки за защита на онези, които се нуждаят от това. Важно е да се покаже на децата, че хората приемат повече силна позициякъм природния свят (например растенията ще изсъхнат без поливане и грижи).

Цел:

  • Да се ​​затвърдят представите за многообразието на света на цветята;
  • Продължете да развивате екологично грамотно поведение сред природата (по-специално, когато общувате със света на цветята);
  • Развийте се креативностдеца.

задачи:

  • Да задълбочи познанията на децата за цветовете и тяхното разнообразие.
  • Научете се да сравнявате растенията, правете заключения въз основа на сравнение.
  • Практикувайте класифицирането на цветовете (градина, ливада, горски цветя).
  • Да се ​​консолидира способността да се отразяват впечатленията, получени в рисунки, творчески произведения.
  • форма внимателно отношениекъм цветята, да развият желание за грижа за цветята.
  • Култивирайте любов към красотата на света.

Формуляри за проекти:

  • Разговори;
  • наблюдения върху растенията;
  • Екологично отдих и почивка;
  • Участие в екологично действие;
  • Трудова дейност в цветната градина;
  • Конкурс на рисунки на екологична тематика;

Очаквани резултати от проекта.

  • Децата разбират необходимостта от внимателно и грижовно отношение към природата въз основа на нейното морално, естетическо и практическо значение за човека.
  • Овладяване на нормите на поведение в природната среда и спазването им в практически дейности и в ежедневието.
  • Проява на активно отношение към природните обекти (ефективна грижа, способност за оценка на действията на други хора по отношение на природата).

Етапи на проекта:

  1. сцена. Подготвителни.
  2. сцена. Разработване на проекта.
  3. сцена. Изпълнение на проекта (организиране на съвместна работа на деца и учители по проекта).
  4. сцена. Обобщавайки (презентация).

Разговор по темата: „Такава различни цветя» (Градински цветя. Ливадни цветя. Горски цветя).

Забавление "Бал на цветята" .

Изложба на рисунки "Цветен калейдоскоп" .

Изпълнение на проекта

Практически урок "Царство в цветната леха"

Цели: Продължете да въвеждате света на растенията; дайте представа за култивирани растения, за особеното отношение на човек към тях; възпитават трудолюбие и любов към дивата природа; развиват вниманието и съгласуваната реч

Съвместна дейност:

Дидактически игри.

  • "Намери растение"
  • "Намери какво ще опиша"
  • "съберете цвете"
  • "Намерете същото растение"
  • — Кое цвете липсва?
  • "съберете букет"
  • "Четвъртата екстра"

Игри на думи.

Цел. Развийте способността да описвате растенията и да ги намирате според описанието.

"Роден съм градинар"

"Опиши цвете"

Забавление

"Вечер на загадките"

Цел. Развивайте образно и асоциативно мислене, въображение, памет; повишаване на информираността и интереса към майчин езикобогатява речта на децата с образи.

Колективна художествено-естетическа дейност:

Колаж "Цветното кралство" . Цел. Да продължи да възбужда у децата интерес към колективни художествено-декоративни дейности. упражнявайте способността за създаване на колаж.

Колективно приложение .

Цел: насърчаване на децата да се занимават с колективни дейности; за затвърждаване на уменията за рязане и лепене; развиват естетически вкус. Възможност за съставяне на композиция, навигация по лист хартия; развиват въображението, творческото мислене.

Живопис "любимото ми цвете"

Цел. Насърчавайте децата да рисуват любимите си цветя. Развийте въображението, чувството за цвят, способността да предавате цвета на цветята. Укрепете способността да държите четката правилно.

Игри на открито.

Цел. Развийте способността да действате по сигнал, да се сдържате, да извършвате експресивно движения; развиват въображението.

  • "Слънце и дъжд"
  • "Цветя и вятър"

Трудова дейност.

Засаждане на разсад на цветя.

Цел. Да даде представа за живота на растението, да научи някои методи за отглеждане на разсад.

Наблюдения.

Гледане на цветя в цветната градина

Цел. Фиксирайте имената на цветята, техния цвят; формират естетически вкус. Развийте наблюдателността; възпитавайте уважение към растенията; затвърдете знанията за цветята, цвета на техните венчелистчета; развиват чувство за красота, реч.

Състезание за рецитиране "Ние обичаме и пазим природата"

Цел. Развийте интерес към литературата, поезията; развиват речта, вниманието.

Стихотворения за цветя.

Дмитриев Ю. Хоровод на венчелистчетата.

Соколов-Микитов И. Цветовете на гората. Легенди за цветя.

Стихотворение "цвете звънче" и т.н.

  • Самостоятелни игрови дейности на децата.
  • Разглеждане на книги, илюстрации, албуми, пощенски картички с цветя.
  • Оцветяване на цветя в книжки за оцветяване.
  • Настолни игри: "Постави цветята" (мозайка); „Събирай стайно растение» ; "съберете букет" ; "Лото на цветя"
  • Участие на родители в изложбата "Цветен калейдоскоп" .

Последният етап:

Участие в екологична кампания „Засаждаме шипки - приветстваме лятото“ с библиотеката А. Пешкова

Свободно време "Ден на цветето"

Разширете и обобщете знанията за растенията (цветове)Развийте се когнитивни способности; възпитават хуманно отношение към всичко живо

Гатанки за цветята

Състезание "Кой ще събере цветето по-бързо" .

Състезание "Кой бързо ще направи аранжировка от цветя" .

Четене на стихотворения за цветя.

импровизация под "Валс на цветята" П. Чайковски от балета "Лешникотрошачката" .

Изпълнение на песни за цветя.

Състезание "Кой по-бързо ще засади ливадни и градински цветя" .

Игра "Търг на цветя"

Резултатът от проекта: Децата с удоволствие се включват в търсене и изследователски дейности за опознаване на природата, както заедно с възрастни, така и самостоятелно, като използват различни действия за търсене.

Отговаря на предложенията на възрастен да се грижи за растенията в цветната градина, с охота, заедно с учителя, оказва цялата възможна помощ при разрохкване и плевене на цветната градина. Разграничете и назовете правилно достатъчно голям бройцъфтящи растения.

литература:

  • Алябиева, Е. А. Тематични дни и седмици в детска градина. Планиране и бележки [Текст]/ Е. А. Алябиева.: - М .: Сфера, 2005. - 160 с.
  • Бондаренко, Т. М. Екологични дейностис деца 5-6г. [Текст]/ Т. М. Бондаренко. - Воронеж: Учител, 2007. - 159 с.
  • Детска енциклопедия. Цветя от А до Я. [Текст]/ М.: Аргументи и факти, 1996. - 40 с.
  • списание "Педагогическо творчество" №6 1999; №6 2000; №3 2003; №3 2004.
  • списание "Предучилищна педагогика" бр.5 2008г.
  • Маханева, М. Д. Екологично развитие на предучилищните и по-малките деца училищна възраст. Методическо ръководство за възпитатели в предучилищна възрасти учители * основно училище [Текст]/ М. Д. Маханева. - М.: Аркти, 2004. - 320 с.
  • Шоригина, Т.А. Цветя: какви са те? Книга за педагози [Текст]/ Т.А. Шоригин. - М.: ГНОМИД, 2002. - 64 с.
  • Николаева С.Н. Програмата за екологично образование на деца в предучилищна възраст М. Ново училище 1993 г
  • Николаева С.Н. Общуването с природата започва от детството. Перм 1992г
  • Подякова Н.Н. Интелектуално възпитание на деца в предучилищна възраст.
  • Виноградова Н.Ф. Природата и света около нас. М. 1992 г

Фоторепортаж на проекта "Светът на цветята"

  • Изложба на съвместно творчество "Цветен калейдоскоп"
  • Колективно приложение "фея на цветята"
  • Колективно приложение "Сложете цветни ризи на моравата"
  • Състезание за рецитиране "Ние обичаме и пазим природата"
  • Участие в акцията „Засаждаме шипки, приветстваме лятото“
  • Свободно време "Ден на цветето"
  • Участие в конкурса за рисунка и работа в цветната градина за деца

На 4 септември в нашето училище се проведе изложба на букети. Имаше много невероятни букети и композиции, забавни имена. Всичко беше оригинално.

Но искам да говоря за някои букети отделно. Останахме много доволни от първоначалната връзка.

1-А клас (класен ръководител Кононова С.М.):Имаше 17 букета и 4 композиции. Бих искал да подчертая някои букети по-специално: „Едемска градина“, „Здравей, есен“, „Поздрав“.Този клас зае второ място.

2-А клас (ръководител Mylnikova L.A.):Имаше 10 букета и 2 композиции. Бих искал да подчертая по-специално: "Забайкалска есен".Композицията особено хареса композицията "торта от горска приказка"

2-Б клас (класен ръководител Верхотурова Е.Н.): :Имаше 10 букета и 3 композиции. Да изпъкнеш: „Цветен чехъл”, „Есенен валс”, „Небесно творение”, „Бял лебед на езерото”.

2-Б клас (ръководител Рихтер И.В.): :Имаше 12 букета и 1 композиция. Най-доброто от тях: „Къде е младоженецът“, „Нашата училищна страна“, „Голяма почивка“.

3-А клас (класен ръководител Соловьова М.Б.)::Имаше 14 букета и 1 композиция. Най-интересно: "Бородино", "Лятен акварел".Зае трето място.

3-Б клас (класен ръководител Нестерова Н.И.)имаше 10 композиции и 2 композиции. Комисията открои най-успешните: Малинов коктейл, Бери експлозия, Цветен маратон.

4-А клас (ръководител на клас Гончаренко Н.В.):Имаше 6 букета и 5 композиции. Някои от най-добрите: „Фантазия“, „От сърце“.

4-Б клас (класен ръководител Бухтеева С.И.):имаше 20 букета. Най-доброто: "Толкова ми се иска лятото никога да не свършва", "Красавицата и звяра", "Паунова опашка", "Люлякова мъгла". Те заеха първо място.

В средното ниво всички класове взеха участие в изложбата. Резултатите са както следва:

5-А клас (ръководител Трухан Л.В.): :имаше 13 букета. Най-доброто: „Родна Забайкалия“, „Щастливи заедно“, „Усмихни се“, „Нежност“, „Крал на победата“.Те заеха второ място.

5-Б клас (класен ръководител Зуева М.В.)::Имаше 11 букета. Най-доброто: "Художник", "Аз не съм красив, уви."Те заеха трето място.

6-А клас (класен ръководител Простакишина Е.В.)::имаше 9 букета. Най-доброто: „Нарва цветя и подари букет“, „Безконтактен“.

6-Б клас (класен ръководител Гордеева Г.А.):: 11 букета.

7-А клас (ръководител на клас Калинченко Т.А.)::Имаше 12 букета и 1 композиция. Най-доброто: „Сбогом на лятото”, „Есенна рапсодия”, „Сурово и красиво лято”.

7-Б клас (класен ръководител Гурова Л.А.)::Имаше 7 букета и 3 композиции.

8-А клас (ръководител Яковчук Л.П.)::Имаше 8 букета и 4 композиции. Най-доброто: "Най-важното ....", " Олимпийски игри”, „Памет за героите от 1812 г.”, „Юбилейна торта”, „Слънчево настроение”.Те заеха първо място.

8-B клас (класен ръководител Шевченко Т.А.):Имаше 11 букета. Най-доброто: „Хармоничен контраст”, „Отново ти си моя приятел есен!”, „Зимна мечта”. Те заеха второ място.

И накрая, старшата връзка!

9-А клас (класен ръководител Колоколцева Е.В.):: „Ани под чадър”, „Есенни пръски”, „Фея на цветовете”, „Вдъхновение”.Те заеха второ място.

9-Б клас (класен ръководител Малая Н.Н.)::Имаше 7 букета и 2 композиции. Най-доброто: „Няма да отида в далечни земи, защо да отида по-далеч от Забайкалия?“, „Всичко започва с любов“. Те заеха трето място.

10-А клас (ръководител Абрамович Т.Н.): :Имаше 8 букета и 7 композиции. Най-доброто: „Мечка би ли била пчела“, „Лунички“, „На героите от 1812 г.“, „И животът е добър и живей добре“. Те заеха първо място.

11-А клас (класен ръководител Власенко Г.Т.):имаше 7 букета. Най-доброто: „Пламък на любовта“, „Райска градина“.Те заеха трето място.

Децата се справиха страхотно, показаха въображението и работоспособността си. За комисията беше много трудно да определи местата по класове, защото всички букети бяха много красиви.

Всеки флористичен букет е творческа композиция, която отнема време за композиране на майстори флористи или любители. Майсторите правят букети по-бързо, като имат определени знания и умения, докато непрофесионалистите харчат много повече енергия и усилия за тяхното създаване.

Но за да може сглобената композиция да зарадва с външния си вид, е необходимо да имате добро разбиране не само в изкуството на сглобяването на букети според определена форма и флористични стилове, но и в такива класификации, по-специално за кого букет е предназначен и какво събитие ще подчертае.

Следователно, както професионалистите, така и начинаещите цветари трябва да се ориентират различни класификациипо видове букети, за да се разбере каква композиция ще събират в съответствие с желанията на клиентите.

Нека да разгледаме най-често срещаните съществуващи флористични класификации.

Класификация на формуляра

Тази класификация се счита за една от основните за изучаване, на нея много флористи разчитат при съставянето на букети.

След като се научите да работите с тази класификация, ще бъде възможно да продължите напред в света на изучаването на флористика.

Според тази класификация има следните видовецветни аранжировки:

Кръглият букет е основно сферична композиция с правилна форма, която е сглобена от пропорционални цветя с плътна опаковка. Пропорционалността се крие във факта, че цветята са избрани със същия размер, включително пъпки.

В същото време оцветяването на растенията е не само монотонно, но са разрешени и многоцветни петна и цветна текстура.

Така важен моментизпълнението за сглобяване на кръгли букети става местоположението на материала и то е както следва:

  1. Кръгла концентрична - цветята се поставят контрастно в кръг с такова редуване, например, като големи-малки съцветия от жълти и червени цветя, и със задължителна подмяна на материала в нов кръг;
  2. Спирала - спираловидна пътека вътре в букета се отличава с различна форма на растения в различна цветова схема;
  3. Структурни – опитват се да подредят материала в групи пропорционално;
  4. Диагонал - изберете противоположни сектори с диагонал и ги запълнете.

Кръглите букети могат да бъдат сглобени с помощта на други модификации, които зависят от степента на умение на цветаря. Но във всеки случай този вид букет е най-често срещаният.

Каскадната композиция е вертикален букет, събран в посока надолу. Основата на този букет е направена под формата на правилен триъгълник с горната част в долната част, а цветята са подредени по специален начин, като се използват следните техники:

  1. Поставяне върху живи стъбла;
  2. Смесени, където повече от 70 процента от свежите цветя и само 30 процента от teiped са комбинирани заедно със специални телени гуми;
  3. Поставяне на портбукетница;
  4. Английски монтаж върху телени стъбла, изцяло покрити със свежи цветя;
  5. Рамка, където основата е направена от бреза, ратан или тел.

А самият каскаден ефект се постига с помощта на флорална аранжировка, която може да бъде от два вида:

  1. Обичайната каскадна капка- течаща композиция, в която дългите растения са отдолу, а късите са положени на стъпки нагоре;
  2. водопад- каскаден букет, където цветята са разположени точно обратното, късите растения са разположени отдолу, а дългите под формата на воал ги покриват отгоре.

На снимката са показани каскадни букети от цветя.

Букет върху рамка е технически сложна композиция от различни форми, най-често срещаните са диск, неправилна сферична форма, сърце, цилиндър.

За да създадете рамкова композиция, е необходимо да се изработи концепцията за самия букет и компетентен избор на цветя, които са подложени на определена обработка. Излишните листа по стъблото се отстраняват от цветовете или се извършва залепване. След това растенията се поставят върху рамката.

При създаването на рамката, както изкуствена, така и естествени материали. Следователно, както тел, така и зеленина или клони могат да послужат като основа на рамков букет. Сглобяването на основата става по предварително начертана схема. Допълнете рамката с лен, пера, сизал, ратан и други материали.

Има много опции за създаване на рамкови композиции. Но рамковите букети, които са по-популярни от останалите, са:

  1. вентилатор- с помощта на този букет можете да създадете романтично и поетично настроение на 19-ти век. Можете да украсите тази цветна композиция с оригинална антична бродерия, перлени и каменни вложки, панделки и ажурна плитка;
  2. Съединител- композиция с цилиндрична форма, която се събира по-често през зимата, отколкото през лятото, защото такъв букет може да служи не само като красива декорация, но и като практично нещо и топли ръце с помощта на козина, поставена вътре в рамката ;
  3. Дамска чанта- основното предимство на тази композиция е, че чантата е любим аксесоар от женския гардероб. И такъв флорален аксесоар не само ще привлече вниманието, но ще отличи жената от тълпата.

Структурни букети с нестандартни форми

В допълнение към основните форми, въображението на флористите помага да се изградят букети от нестандартни форми, за които често се използват такива цветя. изкуствени материали, като хартия, тел, teip лента, порта торба и гъба за оазис, флорално лепило.

Сред тези форми се открояват следните композиции:

  1. Гламелия- Това е декоративен букет с конусовидна или полусферична форма, който майсторите създават от листенца на свежи цветя с помощта на тел или лепило. За създаване на такива букети често се използват венчелистчета от гладиоли, камелии или рози;
  2. пръчка- това е цветна композиция, събрана или от растения с много дълги крака, или цветя, фиксирани с декоративна тел и панделка;
  3. конус- цветята се събират върху гъба за оазис или портфолио в удължена форма и се поставят в хартия, която прилича на обърнат конус.

Наред с тази класификация по форма трябва да се проучи и втора, важна спецификация.

Класификация по стилове

Съвременната флористика разграничава няколко основни стила, благодарение на които е възможно да се създаде перфектният букет за всяко събитие от живота.

Вегетативен стил

Вегетативният състав е сложен умело сглобен букет, което изглежда възможно най-естествено и близко до природни условия. Много често се нарича част от природата, тъй като при създаването му се използват не само естествени материали, но се вземат предвид и основните характеристики на растителния свят.

Когато създавате вегетативен букет, обърнете внимание на следните фактори:

  • Асиметрично и симетрично подреждане на растенията;
  • Групиране, пропорции и примери за растеж в естествена среда;
  • Естествен цвят и форма на растенията;
  • Сезони - сезонността ви позволява да разберете какви материали трябва да се комбинират.

Такава композиция е минимално декорирана, но въпреки това изглежда невероятно стилна и елегантна.

декоративен стил

Декоративният стил ви позволява да създавате букети в една концепция, понякога от напълно различни материали. В същото време растенията губят своята индивидуалност, но това повече от изплаща с цялостната изразителност на букета.

Характеристиките на този стил са следните точки:

  1. Растенията трябва да изпълват букета плътно до центъра;
  2. Разрешени са както асиметрия, така и симетрия;
  3. В работата са използвани и групирани различни естествени и изкуствени материали;
  4. Използват се цветови контрасти, тъй като цветът е много важен в композицията;
  5. Разрешено да се комбинира стилистични особеностиразлични епохи;
  6. Поддържа се цялостен визуален баланс.

Този стил е доста ярък и лесен за изпълнение, така че много флористи предпочитат да го използват в работата си.

форма-линеен стил

Очертанията, линията и формата са основните елементи на стила на линията. Именно те задават тона на цялата флорална композиция. В същото време такава комбинация от елементи става важно условие за работата, в която букетът ще придобие изразителност.

Този стил има следните характеристики:

  1. Не се допускат множество форми и линии;
  2. Формулярът трябва да е четлив;
  3. За създаването на букет е необходимо минималистично количество материал;
  4. Подреждането на материала трябва да е асиметрично, въпреки че понякога се допуска симетрия;
  5. Комбинация от растителни и изкуствени материали;
  6. Прилагат се контрасти и опозиции;
  7. В букета трябва да се запази място.

Букетите в този стил са много подходящи за интериорни аранжировки и различни концептуални събития.

Един от ясни и разбираеми композиционни стилове е масивният стил, който се нарича още стил-форма. Изпълнението на тези композиции е доста просто, но в същото време трудоемко. Формите на букетите са ясни, например конус, сърце или топка, основното е да се вземе решение за техниката на изпълнение.

За да съберете масивни букети, можете да използвате различни техники, като подреждане върху основата, лепене, тъкане, паралелно или спирално сглобяване и други.

Освен това, когато използвате стил на формуляр, се препоръчва следното:

  1. Препоръчително е да използвате не повече от 3 вида материал;
  2. Съставът не се нуждае от център, така че букетът трябва да се напълни плътно;
  3. При сглобяването е необходимо да се придържате към строго избрана форма;
  4. Ако букетът включва основа, например ваза, тогава той трябва да се комбинира със състава на букета.

Допълнително трябва да се отбележи, че развитието на стиловете не стои неподвижно и модерните флористични училища в последните временасе стремим да подчертаем нови посоки, една от които в близко бъдеще може да бъде прозрачен стил.

Класификация по предназначение

По назначаване като подарък се разграничават следните видове цветни букети:

Може би най-често срещаните цветни аранжировкиса създадени букети за красиви дами. И без значение на колко години е тази дама на 10 или 50 години, всяко момиче, момиче или жена винаги се радва да получи такъв подарък.

Дамските букети въплъщават всяка фантазия на цветарите, тъй като се изработват с помощта на хетерогенни материали, включително необичайни, и различни формикомпилация, както и тенденции.

Въпреки това, въпреки това разнообразие от дамски букети, има някои важни неща, които трябва да имате предвид при съставянето им:

  1. Женска възраст - за предпочитане е младите момичета да дават цветя в пастелни цветове с нежни пъпки, за млади жени са подходящи по-сочни и ярки нюанси, в напреднала възраст са по-подходящи умерени цветове, където са разрешени ярки акценти;
  2. Степента на родство и близост е един от най-важните фактори. Цветята могат да бъдат предназначени за майка, съпруга, любима в един случай или познат, приятелка, колега в друг случай.В първия вариант букетът е създаден със специална грижа и нежност, поради което цветята са подбрани така, че да предадат всичко важните чувства и отношение. Във втория случай е по-добре да спрете класически вариантибукети с добре познати цветя, сред които най-често срещаният вариант е розите;
  3. Предпочитания на една жена - независимо от всички правила, всяка жена обича цветя с определени нюанси, за една е жълта, за друга е люляк, за трета е алена. Същото важи и за формата на състава. Ето защо е важно цветарят да знае това, за да бере цветя. желания нюанси направи букета много по-хубав.

Мъжете, заедно с жените, могат да получат като подарък букет цветя. Но флористичната композиция, представена на силен представител на човечеството, ще бъде поразително различна от останалите.

Мъжки букет цветя се отличава с такъв черти на характера, като:

  1. Липсата на деликатни цветове, предпочитание се дава на ярки, наситени тонове, например алено, синьо и лилаво;
  2. Използване на цветя, които не миришат и не цапат дрехи;
  3. Използването на удължена форма на сглобяване, пирамидална или триъгълна, и без кръгли или сферични опции;
  4. Лаконична текстурирана опаковка.

В тази връзка не всички цветя са подходящи за декориране на мъжка композиция. Стилно ще изглеждат растения като алстромерии, гербери, кали, ириси и дълги сортове рози. Добро допълнение към тях ще бъдат бамбукът и зелените холи.

Също така е позволено да се добави към състава красиви бутилкис алкохол, кафе и различни аксесоари за подаръци.

Детските букети са направени под формата на мини композиции. Най-често срещаните видове тук са малки букети, животински букети или играчки, като зайци, мечки, кукли, коли. Букетите под формата на анимационни герои също са много популярни.

Много цветни букети са подредени под формата на композиции в кошница, кутия или портмоне с добавка на сладки или по-добри изненади.

Но най-важното при съставянето на такива букети е да запомните, че те са предназначени за деца, така че могат да се подчертаят следните точки, които е важно да се вземат предвид при сглобяването:

  1. Децата обичат ярки цветове;
  2. Цветята не трябва да миришат силно, за да не предизвикват алергии;
  3. Децата обичат играчки и сладкиши;
  4. Букетът не трябва да е тежък;
  5. Използваните изкуствени материали трябва да са безвредни.

Когато започвате работа по създаването на детски букет, препоръчително е първо да нарисувате скица и след това да оживите рисунката.

Класификация на събитията

В живота има много събития, но има няколко специални, които често са украсени с композиции от флорални букети.

Изработването на сватбени букети е едно от най-интересните творчески процесиза цветарите, защото сватбата е невероятно впечатляващо събитие, в центъра на което блести една важна личност - булката.

А сватбения ден е специален, когато всяка булка иска да изглежда перфектно. Красив букет в нежни ръце ще ви помогне да подчертаете тази идеалност.

Но си струва да запомните, че сглобяването на сватбен букет зависи от следните фактори:

  1. Цветове на сватбеното събитие;
  2. Външен вид на булката;
  3. Любими цветове на булката;
  4. Формата на букета се избира въз основа на стила на сватбената рокля;
  5. Хармонията на образа на булката като цяло.

Ако букетът е лошо избран и не вземе предвид тези важни фактори, тогава настроението на булката може да се влоши и цялото събитие като цяло може да се провали.

За да създадат сватбени букети, цветарите вземат различни цветя, това са хортензии, орхидеи, хризантеми и екзотични опции. Но най-популярната сред всички несъмнено е розата.

Повече от милион пъти това цвете с красиво име е добавено към композицията. Розата изглежда страхотно както в моно-, така и в мулти-букет. Ето защо, избирайки роза като основа на сватбен букет, цветарят никога няма да сгреши.

Нова година е светъл празник, което се свързва със снежна зима, вълшебно настроение и подаръци под елхата. И Новогодишни композициипредадете в пълна степен духа на този празник.

Цветарите създават новогодишни букети не само за даване, но и като елементи за декориране на интериора на апартаменти, къщи и офиси.

При съставянето на тези зимни букети като основни материали се използват иглолистни клони, естествени и изкуствени. Украсете ги със свещи, шишарки, коледна украсаи топки, сладки и близалки, панделки и сърма.

Композициите съдържат и някои цветя и плодове. От цветята традиционно се дава предпочитание на амарилис, карамфил, гербери, червени рози и коледното цвете – коледна звезда. От плодовете - цитрусови плодове, предимно портокали и мандарини.

Масивните новогодишни композиции са събрани в големи кошници и ги допълват заедно с празнични елементи с кутии за бонбони, бутилки алкохол, като мартини или шампанско. Към такива букети се добавя и интересна флорална зеленина, сред които хиперикумът е най-популярен.

Майсторите на цветарството изработват други видове новогодишни букети, чието съдържание зависи само от личните желания и предпочитания.


Годишнината отразява важен етап в живота и се изразява в кръгла дата от живота на човек или важно събитие, свързано със събитие.

Букетът за такова събитие трябва да бъде оригинален и луксозен и да символизира широк спектър от чувства, включително любов и уважение.

Ако годишнината е свързана с рожден ден, тогава се вземат предвид личните предпочитания на надарения мъж за рожден ден или рожденичка. Но при липса на предпочитания за жените се избират цветя от червени, бели и жълти нюанси, като орхидеи, рози, хризантеми и еустома. За мъжете се избират сини и сини, червени и оранжеви нюанси.

Ако празникът е свързан със значима житейска дата, тогава композициите се изпълняват в оригинален вид, най-подходящите сред които са букет от сърце, букет от кораб, цветя в кутия за шапки.

Много компании за създаване уютна атмосфераслужители работят, корпоративни празнициили за да подготвят среща с партньори, те украсяват офисите си с цветни букети.

Флорални аранжировки в офисите могат да се видят на конференции и семинари, кръгли маси, презентации и преговори.

За обикновени офис събития и при общуване с партньори се дава предпочитание на букети в строги и прости пропорции с малки обеми. Такива букети се събират с помощта на флорална гъба и се поставят в малки кошници, дървени пиедестали или стъклени съдове. Обхватът на такива букети е монотонен или с малки ярки акценти.

За празнични корпоративни събития композиции са подбрани цветни и елегантни. Те се поставят на видни места, украсяват маси и важни зони. Предпочитание се дава на растения с големи цветя, като антуриум, кали, рози и големи хризантеми.

Друга интересна класификация ще бъде групирането на букети по държави.

Класификация на страната

Цветарството като изкуство се е формирало отдавна. Всяка страна имаше свои собствени особености при формирането на букети, благодарение на които беше възможно да се разграничат например холандски букет с лалета от английски букет с рози.

С течение на времето границите бяха изтрити, така че се появиха например американски и европейски букети. Но отличителни чертибукети в някои страни останаха.

Следователно, според историята на цветарството, те разграничават следната класификацияпо държава:

Старите английски традиции са показани не само в начина на живот на британците, но и в цветните аранжировки.

Специални условия при изготвянето на класически букети са:

  1. Няма неотворени пъпки;
  2. Кръгла или триъгълна форма, от време на време ветрилообразни;
  3. Сглобяване на букети само от цветя без добавяне различни елементиза декорация;
  4. Използването на полски и градински цветя, сред които са особено популярни теменужки, пръскане на карамфили, лавандула, божури, иглики и рози;
  5. Симетрично подреждане на цветя;
  6. Неконтрастни цветове.

Букетите в английския стил Арт Нуво се различават от класическите викториански, като се отклоняват от изброените правила:

  1. Допуска се известна асиметрия;
  2. Използват се малък брой цветя, които са заобиколени от клони, зеленина или листа;
  3. Възможни са цветови контрасти и необичайни комбинации.

Освен това именно в Англия се появяват първите букети от сухи цветя и листа, запазени по специална техника.

Бидермайер- букет, чийто произход идва от немските корени. Появи се преди няколко века, но бързо придоби популярност. Първоначално това беше малък симетрично събран буен букет с внимателно подбрана цветова схема.

Малко по-късно букетът се трансформира и днес основните му характеристики са следните:

  1. Закръглена контурна форма на монтажа;
  2. Подреждане на цветове на слоеве отгоре надолу;
  3. Композицията Бидермайер използва плътно подреждане на цветни глави една към друга;
  4. Добавяне както на живи, така и на сухи цветя;
  5. Като аранжировка върху бидермайера внимателно се нанасят изкуствени материали като дантела и панделки, леки материи и сизал.

В допълнение към изкуственото рамкиране се използва и зеленина, сред които са популярни аспержи, мента, папрат и евкалипт.

Специалният чар, присъщ на френския букет, несъмнено идва от неговия аромат. В крайна сметка французите, като никой друг, знаят, че един букет може да привлече вниманието не само с външния си чар, но и с ароматното си съдържание.

Следователно основните характеристики на френския букет са, както следва:

  1. Използване ароматни растенияи цветя като гардения, жасмин или лилия. Малък букет от пикантни зелени, наречен Garni, се счита за особено ароматен;
  2. Пирамидална форма на композицията;
  3. Голям брой цветя в букет от контрастни цветове;
  4. Букетни аранжировки в стар стил, като помпадур;
  5. Използването на пиедестали за композиции, например саксии, вази, чаши, чаши, кани.

Страната Япония е наистина уникална в много от своите традиции. Нейният ориенталски дух е отразен във всичко, което японците докосват, включително флорални букети.

Ето защо японският букет изглежда като произведение на изкуството. И това изкуство се нарича икебана, което на японски звучи като „живи цветя“.

Японският стил на аранжиране на букети предава естествения поток на живота в природата, показвайки различните сезони. И въпреки привидната простота на композициите, правенето им не е толкова просто.

Традиционно икебана се създава според определени правила, и всеки букет трябва да бъде не само хармоничен и пропорционален, но и да предава движение. И за това на композициите се придава определен обем, асиметрия и лиричност на настроението на автора, което също зависи от сезона.

Така през пролетта японските цветари използват удължени цъфтящи растения и зеленина с дълги стъбла, за да изразят израз и да съживят живота.

За цъфтящо лято се съставят обемни композиции, състоящи се от широки листа, ярки и буйни цветя.

През есента, която носи със себе си носталгия и спомени, букетите стават по-изтънчени. Цветята на майстора избират по-заглушени тонове и се комбинират със сухи цветя, клони на дървета и изсушени листа.

И накрая, през зимата, по време на съня на природата, японските букети показват спокойствие и спокойствие, а понякога и мрачност и леден дъх. При изготвянето на букети предпочитание се дава в по-голяма степен не на цветя, а на иглолистни и ягодоплодни клони.

Има и други по-рядко срещани класификации на букети, но според представените класификации можете да вземете голям брой майсторски класове.

Майсторски класове за букети

В интернет можете да намерите изобилие от уроци за правене на букети от различни класификации.

В различни работилници флористите ви показват стъпка по стъпка как да сглобите правилно цветни аранжировки. Най-информативните от тях са видео уроци.

Ето защо, нека разгледаме няколко интересни видеоклипа за изучаване на цветарство: