Начало / Цветя у дома / Сухи цветя. Как да изсъхнем и да създадем букети?

Сухи цветя. Как да изсъхнем и да създадем букети?

Често се обграждаме с отрязани цветя, защото техният чар значително подобрява настроението ни. Лишени обаче от корени, те са много крехки, така че ако искаме да им се наслаждаваме без ограничения, трябва да прибегнем до различни методи за опазване. Сухи цветя , правилно подготвени и съхранявани, могат да украсят интериора ни в продължение на много месеци. След изсушаване те представляват интересен материал, от който можем да създадем различни композиции и букети. Ето как да изсушите цветя и да им направите сухи букети .


Сухи цветя

Разбира се, не всички цветя са подходящи за сушене и консервиране. Независимо от това, има голяма група, която понася много добре такива лечения и дори е била отгледана за тази цел. За да бъде обаче крайният ефект задоволителен, трябва внимателно да подготвим растенията.

Методи за сушене на цветя

Събирайте цветя за сушене в сухи дни , за предпочитане вечер. Някои от тях се изрязват в пълен разцвет (циния, сухоцвет, краста), други слабо развити (безплодни, рози), докато тревите преди цъфтежа (пикочен мехур, гривна ечемик).

Има няколко метода за опазване и те трябва да бъдат адаптирани към вида. Първият, най - простият и най-често използван метод за сухи цветя е сушенето на билки. Сушим цветя и други тревисти растения, като ги окачваме „с главата надолу“ (тоест със съцветията надолу) под тавана или тавана. Важно е зоната за сушене да е тъмна, въздушна, суха и относително топла. Растенията, изсушени при такива условия, ще имат твърди стъбла, повдигнати листа и няма да загубят цвета си. Влагата и липсата на циркулация на въздуха могат да причинят растеж на плесени и излагането на слънчева светлина ще избледнее цветовете.


Сушене на цветя

Сушенето на цветя по този метод се понася най-добре от : целозия, едногодишно сухо цвете, бял равнец, Свети Никола (плато и алпийски), амарант (Amaranthus), лавандула, гипсофила, златна пръчица и златна пръчица, пясъчници (Helichrysum arenarium), хедър, пъпки (различни сортове) - назъбени, Suworowa, Tartar), Helichrysum bracteatum (или безсмъртниче - Helichrysum bracteatum), ирландски беладеси, гипсокартон (или бисквита, объркано с безсмъртниче - Helipterum roseum), черен дамаски кимион, инфрутекценции на червеите и вдовиците Barwierski. Времето за сушене е около 2-3 седмици.
Някои цветя също могат да се сушат "изправени"(съцветия нагоре) в съд с малко вода. След това растението бавно изсъхва, без да губи цвета си. Начинът, по който се сушат хортензиите. Но можем да изсушим и "стоящи" всички треви с твърди стъбла, Никулден, японска царевица, драперии, декоративен чесън, гипсофила, бял равнец или пръчици (Typha).


Сушени рози

Розата е едно от най-популярните сухи цветя . За да изглежда наистина добре след такава процедура обаче, трябва да опитате по-трудоемък метод за поддръжка. Случва се след класическо изсъхване розовите листенца да са набръчкани и често да се различават от оригиналния цвят. Абсолютно най-добрият начин за получаване на сухи цветя с почти непроменен цвят е използването на силикагел. Той е отличен абсорбатор на влага (в сашета ще го намерите в нови обувки или чанти). Цветето се поставя в кутия, покрита с абсорбер и плътно затворена, допълнително обвита с лента (която предпазва от външна влага). След 1-2 седмици цветята трябва да са готови за употреба.
Тъй като обаче силикагелът е трудно достъпен (можете да опитате да го купите в магазини за химикали или добри градински центрове) и доста скъп, можете да го замените с фин пясък или грис. В този случай първо изпечете пясъка във фурната и го охладете (може допълнително да се комбинира с боракс в съотношение 3: 1). Поръсете слой пясък или каша на дъното на контейнера, след това подредете цветята едно до друго и много внимателно поръсете останалата част от материала, разстилайки малко венчелистчетата. Когато използваме този метод, ние използваме отворен и ефирен контейнер (например картон). След около 2-3 седмици, много внимателно поръсете пясъка или песъчинките, като внимавате да не повредите растенията. Останалата част от разхлабения материал може да се отстрани от венчелистчетата с четка, а деликатните части могат леко да се поръсят с лак за коса, за да не се разпаднат по време напоставяне в композиция от сухи цветя .
Цветята, предназначени за такова опазване, не трябва да са изсъхнали или влажни. Стъблото се изсушава отделно, отрязва се от цветето и се окачва с главата надолу. След изсушаване цветето се свързва със стъблото с щифт, пирон или тел. Телта може да се вкара в стъблото, преди да изсъхне, оставяйки няколко сантиметра навън. Този метод се препоръчва за запазване на : рози, циния, хортензии, маргаритки и дори момина сълза.
Ако имаме лъчисти лампи, ще можем да получим сухи цветя с много естествен вид и цвят. Растенията се поставят под лампата върху ефирна конструкция от тел или мрежа, поставена хоризонтално, на разстояние от земята. Сушенето отнема около 4-5 часа. при 70-80 ° C. Даденият метод е идеален за делфиниуми или орли.


Добавки към сухи цветя

Как да разнообразим букетите от сухи цветя?

Като допълнение към нашите сухи букети , различни видове клонки с декоративни листа, плодове или с интересни форми ще бъдат идеални. Тези видове растения са най-добре запазени от воден разтвор на глицерин. Разтворете глицерина в топла вода в съотношение 1: 1 или 2: 1, след това охладете течността и поставете клонките в хладната вода на дълбочина около 5-7 cm. След около 3-6 седмици (в зависимост от вида) отстранете останалата течност и подредете растенията върху хартия или вестник, докато изсъхнат напълно. Такова растение придобива деликатен, восъчен вид, доста е гъвкаво и не се чупи. Също така е по-лесно да се почиства от прах с влажна кърпа.
Този метод обаче има недостатък, тъй като глицеринът разгражда хлорофила, така че листата, изложени на слънчева светлина, ще станат мръсно жълти. За да запазим хубавия цвят, можем да добавим малко растително багрило (предлага се в добри градински центрове) или зелено мастило към разтвора. Глицеринът е най-добре запазен в стъблата с листа или плодове и треви : бръшлян, берберис, бор, чемшир, клен, бирут, морски зърнастец, старец, пикочен мехур.
Разнообразие от цветове на сухи цветяне трябва да е тъжно, сиво-кафяво и избледняло. Разбира се, при условие, че не се съхраняват на твърде слънчеви и влажни места. Цветовете, с които разполагаме сред сухите растения, са: бял (отрова за зъбен камък и омар, месечен, сухоцвет, гипсофила), жълт (ливаден, рози, ларви, едногодишни фиданки, канадска златна пръчица), розов (чемерика, рози, сух червей , смутено,) червено и тъмно розово (целозия, амарант, рози, пъпки, офорти), синьо и лилаво (смутено, лавандула, Echinops, St. ). Въпреки това, ако е необходимо, те могат да бъдат допълнително оцветени, изсушени чрез пулверизиране, пресни - преди изсушаване се поставят във вода с багрило (напр. Трева).
За пресни растения е най-добре да се използват анилинови или алкални багрила, които се абсорбират добре. Боядисването отнема около 15 минути.
Чудесно допълнение към всякакви композиции от сухи цветя са клонките с плодове като планинска пепел, алена огън или дива роза (разбира се, изсушени или фиксирани с глицерин). Подобна роля играе и проникването на медальони, макове или черен кимион, както и цветни клонки дрян (жълти и червени) или интересни издънки на метлата. Не трябва да забравяте и за шишарките, които изсъхват много грациозно и понякога могат да се използват заедно с клонка (лиственица).


Изображение на сухи цветя

Изображения на сухи цветя и ароматни сашета

Феновете на оригинални декорации може да се изкушат да направят скелетизирано листо . За да направите това, варете избраното листо във вода с препарат (например прах за пране или течност за миене на съдове) за около 10 минути. Добавете около 2 супени лъжици от агента към 1 литър вода. Когато листната пластинка се развали, отстранете останалата нервна мрежа и внимателно отстранете останалата тъкан с малка четка или четка. Най-добрите листа за скелетиране се получават от кленови дървета, дъбове или букове . Листата с високо съдържание на вода и без добре очертани хриле не са подходящи за скелетиране. След изсъхване такова листо може да се постави върху картон в контрастен цвят и след това цялото нещо да се постави в рамка със стъкло или антирамка.
За този тип плоски декорации можем да използваме и други растения и листа, които предварително са изсушени по метода на хербария . Поставяме избраните растения върху плосък вестник, след което покриваме с друг вестник и така можем да подредим няколко слоя. Накрая притискаме всичко с по-тежък, плосък предмет, например книга. Редовно проверявайте растенията за растеж на мухъл и заменете влажните слоеве хартия с нови, ако е необходимо. По този начин теменужки, маргаритки и папрати са красиво изсушени . Освен че подреждаме плоски картинки от тях, можем да ги използваме за направата на декупаж, случайни картички или декорации за нокти.
Някои от растенията могат да се използват и за приготвяне на сашета с аромати. За тази цел ще са ни необходими много ароматни растения като лавандула, роза, розмарин, жасмин, мента и здравец. Създаваме ароматната композиция според по ваш вкус, като добавите сушени плодове или подправки като цитрусови плодове, ванилия, канела или карамфил. Готовата смес се поръсва допълнително с естествено растително масло с правилния аромат и след смесването се поставя в хартиен или памучен плик. Маслата запазват миризмата на растенията, която се изпарява доста бързо. Такова саше е идеално за гардероб, чекмедже или малки стаи.

Катажина Юзефович

Популярни Публикации