Градина

10 съвета за всичко свързано с луковиците на цветя

Автор: Gregory Harris
Дата На Създаване: 12 Април 2021
Дата На Актуализиране: 21 Април 2024
Anonim
НИЕ СЕ ВЪЗДАВАМЕ И ПЛЕТЕ КРАСИВ ПЛЕКЪМ В СВЕТЪЛ ЦВЯТ
Видео: НИЕ СЕ ВЪЗДАВАМЕ И ПЛЕТЕ КРАСИВ ПЛЕКЪМ В СВЕТЪЛ ЦВЯТ

За да внесете великолепието на пролетта в градината, трябва да засадите луковици лалета, нарциси и др. През есента. Тук сме събрали десет съвета, в които ще разберете какво трябва да се има предвид при засаждането на луковици и грудки и как можете да поставите пролетните цветя в центъра на вниманието.

Луковите цветя за леглото като лалета, зюмбюли или императорски корони изглеждат най-добре в комбинация с цъфтящи трайни насаждения. Следователно при избора на луковици винаги трябва да включвате съществуващите цъфтящи трайни насаждения в планирането на леглото. Късните жълти лалета, например, се съчетават много добре със синьо-виолетовите раки, които цъфтят през май. Красиви многогодишни партньори за нарциси са например пролетна роза, дива коза, джудже ирис, бели дробове и кавказка незабравка.


"Дива природа" е терминът, използван за описание на независимото разпространение на лукови цветя чрез дъщерни луковици или грудки, често допълнително чрез семена. Видове, които са с малки размери или не са променени по отношение на размножаването, като минзухар, зимур, кокичета и блустери, могат да образуват големи килими от цветя с течение на времето. За да работи това обаче, изискванията за почвата и местоположението трябва да са правилни. През първите няколко години разпръснете малко компост през есента, направете без никаква обработка и оставете растенията на тревата да се нанесат напълно, преди да окосите листата.

Когато купувате луковици и грудки от цветя през есента, не пречи да ги разгледате по-отблизо: Вземете органите за съхранение в ръката си и натиснете леко с палеца и показалеца си. Ако почти не отстъпят, лукът е без гниене и още не е започнал да пониква. Размерът на лука също е важен. Всички клетки на бъдещото растение са вече напълно развити и трябва да се разтягат само когато стрелят. Най-силните растения с най-големи цветя се намират в най-големите луковици.


Основното правило е, че трябва да засаждате луковици два пъти по-дълбоки, отколкото крушката е висока. Това правило е малко подвеждащо, тъй като двойната височина на луковицата може да се отнася до дълбочината на дупката за засаждане или дебелината на почвения слой над луковицата. Правилното тълкуване е да се изкопае дупката за засаждане два пъти по-дълбоко, отколкото лукът е висок - т.е. по-плиткият вариант. Опитът обаче показва, че лукът и клубените, които са разположени по-дълбоко, също проникват на повърхността и че много видове дори могат да коригират дълбочината със специални мигриращи корени в продължение на няколко години. Така че не трябва да бъдете твърде точни при засаждането и можете да поставите луковиците малко по-дълбоко.

Повечето луковични цветя са местни в райони, които са сухи през лятото и поради това са много чувствителни към преовлажняване по време на фазата на почивка. Влажните, глинести почви и дъждовното, атлантическо лято например са определени смъртни случаи за лалета и императорски корони. Защитата срещу гниене се осигурява от дренажен слой пясък под всяка крушка. Той абсорбира излишната вода и насърчава просмукването в по-дълбоки почвени слоеве, докато цветната луковица остава до голяма степен суха. За добра защита срещу гниене пясъчният слой трябва да е с дебелина най-малко пет сантиметра. Най-подходящ е едрозърнест строителен пясък, като този, използван за приготвяне на хоросан.


Различните дълбочини на засаждане на различните лукови цветя имат голямо предимство: Можете да засадите голямо разнообразие от цветя на малко пространство. Многопластовото засаждане, основано на принципа на лазанята, е особено интересно за саксии с цветя: високи видове с големи луци като императорски корони, декоративен лук или лилии се поставят точно на дъното. Средните слоеве са засадени например с лалета, нарциси и зюмбюли, а малки видове като минзухар, гроздов зюмбюл или лъчева анемона се изкачват точно до върха.

Колкото по-малки са растенията, толкова по-голям трябва да бъде броят на лука. Например, за да превърнете моравата в килим от минзухар, трябва да поставите няколко туфа от поне 20 грудки на около 40 до 60 сантиметра един от друг. Лалетата и нарцисите се появяват на групи от по десет в леглото. Големите видове декоративен лук и императорски корони също могат да бъдат разпределени поотделно или в групи от по три лука в леглото. Малкомащабно, променящо се засаждане е типично за алпинеумите. Ето защо тук винаги се поставят диви лалета и други подходящи видове в по-малки групи.

Малки луковици и грудки като тези на кокичета, сини звезди и лъчеви анемони изсъхват много бързо. Преди всичко грудките трябва да се поставят във водата за 24 часа след покупката и след това да се засаждат веднага. „Засаждането в зелено“, както го наричат ​​англичаните, е по-надеждно, т.е. разделяне в покълнало състояние веднага след цъфтежа. За целта, както при цъфтящите трайни насаждения, с лопата изрязвате парче от очната кухина и го връщате на желаното място. В случай на ниски видове като зимуващите, можете да използвате сеялка за цветни луковици, за да избиете кръгли парчета от килима през март и да ги преместите. Получените дупки се запълват с почва за засаждане.

Много разсадници и железарски магазини предлагат останалите си запаси от луковици на цветя на значително намалени цени от края на ноември. Няма причина да не направим още една стъпка тук. Дори луковиците и грудките да не бъдат засадени чак след Коледа, те надеждно ще отворят цветята си през пролетта, макар и малко по-късно. Ако зелените издънки вече могат да се видят, трябва незабавно да засадите луковиците, за да могат да пуснат корени навреме.

Ако само половината от новозасадените луковици на лалета поникнат през пролетта, полевките вероятно са ударили. Ако гризачите вече се канят зло в градината, винаги трябва да поставяте нови лалета в телени кошници за полевки. Можете лесно да направите кошниците сами от правоъгълна тел с размер на окото около един сантиметър. Те трябва да са дълбоки 15 сантиметра и да имат дължина на страницата най-малко 20 сантиметра. Така че отдолу все още има място за дренажен слой и можете да засадите няколко луковици в него едновременно.

Полевките наистина обичат да ядат луковици на лалета. Но лукът може да бъде защитен от ненаситните гризачи с прост трик. В това видео ви показваме как безопасно да засадите лалета.
Кредит: MSG / Александър Бугиш / Продуцент: Стефан Шледорн

(23) 206 2040 Споделяне Tweet Изпращане по имейл

Пресни Статии

Пресни Статии

Какво е меден фунгицид - как да използвам меден фунгицид в градините
Градина

Какво е меден фунгицид - как да използвам меден фунгицид в градините

Гъбичните заболявания могат да бъдат истински проблем за градинарите, особено когато времето е по-топло и влажно от обикновено. Фунгицидите от мед често са първата линия на защита, особено за градинар...
Цъфтящи стайни растения: Добри стайни растения с цветя за слаба светлина
Градина

Цъфтящи стайни растения: Добри стайни растения с цветя за слаба светлина

Лошото осветление и цъфтящите растения обикновено не вървят ръка за ръка, но има някои цъфтящи стайни растения, които ще цъфтят за вас при по-ниска осветеност. Нека да разгледаме най-добрите варианти ...