IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
11:00 | 6 март 2021
Обновен: 10:08 | 18 април 2024

Криза и на пазара за цветя. Китките рекордно скъпи на Осми март

Розата за празника двойно "по-бодлива"

По материала работи: Слав Велев
Криза и на пазара за цветя. Китките рекордно скъпи на Осми март

Снимка: Черно море/АРХИВ

Тазгодишният 8 март се очаква да бъде с най-скъпи цветя заради поскъпналите доставки от чужбина. Всички цветoве у нас ще бъдат на двойно по-високи цени от миналогодишните, включително и българските, вследствие спада на производството им. Това съобщи за „Монитор” председателят на Асоциацията на флористите Йоана Томова.

По думите й цените на цветната борса в Нидерландия в момента са изключително високи заради пандемията и затворените разсадници. Това е и причината доставките до България да са малко и на по-високи цени.

„В момента българските цветари правят абсолютно всичко възможно, така че всички да получат цветя за празника, които да са на нормални цени”, категорична бе тя. Това обаче се превръща в трудна задача, имайки предвид, че дадено цвете пристига у нас на двойна, тройна или дори десеторна цена. Поскъпването на родното производство пък е вследствие и на намаленото производство в страната. Припомняме, че първите случаи на COVID-19 в България бяха обявени непосредствено преди миналогодишния Ден на жената, а държавата „затвори” няколко дни по-късно за цели два месеца. Именно поради тази причина магазините за цветя у нас тогава са изхвърлили всичко и собствениците са останали без никакви приходи. През този период цветарите остават и извън обсега на правителствените помощи.

На една от борсите за цветя в столицата, на пазара „Димитър Петков“, една от наемателките на магазин каза за „Монитор“, че вносните рози ги купува на едро на двойна цена и според нея това ще бъде най-скъпият Осми март от доста години.

По думите й лалетата на борсата са с 10-20 ст. по-висока цена от миналата година. Розите са с левче по-скъпи и за да се докара по-сносна цена, доставчици правели внос и на цветя от Кения, а не само от далечен Еквадор. Според нея за първи път големите български търговци се сдружавали, за да могат да икономисат от повишените разходи по вноса и на всичко, свързано с цветята. Търговката твърди още за драстично оскъпяване на транспорта от Китай от 2000 на 9000 долара на контейнер с целофан, ленти и други консумативи за направата на празничните букети. Отделно при превоза се правят допълнителни разходи и за PСR тестове, които също оскъпяват доставките от чужбина на стоката в страната, коментират цветари по борсите.

Традиционно клиентите предпочитат да подаряват цветя в саксия, но при по-големи поръчки рязаният цвят излиза по-евтин, смята собственикът на разсадник близо до София Красимира Илиева. Така например ресторантьор поръчва близо 300 лалета, за да изненада дамите, решили да посетят заведението по случай 8 март. Редица фирми също проявяват интерес, но поръчваните количества за далеч по-малки - между 10 и 30 броя, в зависимост от броя на жените, работещи там. Според Илиева търсенето на цветя през последните дни сякаш се увеличило въпреки пандемията, което вероятно се дължи на факта, че празникът се пада в понеделник.

Най-търсени за Деня на жената остават зюмбюлите, лалетата и игликите. За предстоящата през април Цветница пък се купуват още петунии, сакъзчета, мушкато, външни и стайни бегонии. Промени в цените им не се очакват.

Из магазинчетата и бутиците за цветя също вече тече трескава подготовка за 8 март. Витрините им се красят от зюмбюли в различни цветове за по 4 лв. броя. Цветната градина се допълва от букети с по три лалета, чиято цена „удря” 15 лв.

Още седмица преди празника големите вериги също се включват в борбата за клиенти още седмица преди празника. Цената на букет от седем лалета в различни цветове варира между 3,79 лв. и 4,99 лв. в различните търговски обекти. Розите в саксия, достигащи 20 см, скачат до 18,99 лв. за брой. Букет от рязания розов цвят пък ни излиза около 6 лв. Бърза сметка показва, че една от розите е на цена от под 0,50 лв. Орхидеите с празнична декорация се търгуват от 14 до 22 лв., а един цвят от нея в подаръчна опаковка ще ни струва 3,29 лв. Със зюмбюл ще изненадаме любимата жена срещу 2 лв.

В условия на пандемия търговията с цветя в мрежата също „процъфтя”. Още с влизането в една от платформите за поръчка на благоуханните букети обаче получаваме съобщение, че „нямат възможност да приемат повече поръчки за 7 - 9 март в Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Силистра и околните населени места. Жителите на останалите градове в страната обаче могат да се възползват от някое от промоционалните предложения за празника - намаленията са от 2 до 7 лв., а букетите предимно от рози, лалета и гербери.

Офертите носят красивите имена „Роман за любовта”, „Пъстра пролет” и „Карибско слънце”. Колкото повече стръкове има, толкова по-ниска ще бъде цената на цветния подарък за празника.

Докато букет от 5 лалета е на цена от 21,50 лв. или 4,30 лв. за брой, този с 51 стръка излиза малко над 140 лв. или 2,75 лв. за лале. В мрежата се срещат оферти и за алтернативни букети – от бонбони, те обаче излизат по-солено. За три сладки „цветя”, опаковани празнично, ще броим 16 лв. По-големите букети могат да достигнат 180 лв., като включват 15 бонбона и колекция от 20 малки бутилки уиски.

На една от цветните борси в София цените в петък бяха 10 лв. за готов букет от 3 рози, а продавачите в магазините споделиха, че най-търсени дни преди празника са били лалетата и фрезиите.

За десетарка можеха да се купят 10 лалета или карамфила, колкото и 20 фрезии. 5 стръка хризантеми вървяха по 8 лв., а букет с маргарити - 5 лв.

По традиция повечето цветя не само за женския празник са вносни, като сега в началото на март могат да се намерят и български лалета, зюмбюли и фрезии. За разлика от други години обаче няма предлагане на роден лилиум.

ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА: Вносът от чужбина е бил за над 52 млн. лв.

През миналата година в страната са били внесени живи растения и цветарски продукти на стойност почти 52,5 млн. лв., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

В предпандемичната 2019-а импортът е бил на стойност 53,092 милиона. За последните 20 години най-голям внос на живи растения е регистриран през 2017-а и той е за 59 860 171 лв., сочи още информацията на държавната статистика. Откакто се събират данни за импорта в сегмента, най-ниска е стойността му през 2000 г. - 5 343 393 лв.

Основно българските търговци внасят цветя от Гърция, Турция и Нидерландия. Продукцията от по-далечните страни като Еквадор, Кения обикновено минава към България през Гърция или Нидерландия. Материалите, необходими за търговията с цветя, като например целофан или ленти, обикновено се купуват от Китай.

Коментари

МИЛЕНИУМ ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна