Думата икебана (ikebana) се състои от два знака: ike е

...
Думата икебана (ikebana) се състои от два знака: ike е
Коментари Харесай

Икебана – да вдъхнем нов живот на цветята

Думата икебана (ikebana) се състои от два знака: ike е „ живот “ и hana (bana) е „ цвете “. По този метод икебана е „ свежи цветя “, „ нов живот на цветята “. Задачата на художника е да показа всички детайли на икебана в естествената им форма, такива, каквито се виждат в природата, наблягайки тяхната хубост.

Класическото изкуство на аранжирането на цветя поражда в Япония преди повече от 600 години. Преди това това беше храмов обред на предложение на цветя на Буда. Ако в Индия този обред се състоеше от разпространяване на цветни венчелистчета, то в Япония беше всекидневно да се вършат олтарни композиции на щандове или в дребни вази.

Към 15 век икебана престава да бъде благосъстоятелност единствено на духовенството и последователно се трансформира в известно изкуство. Това се случи значително с помощта на духовник от Киото на име Сенно Икенобо: положителната популярност на неговото умеене да прави букети докара до доста възпитаници. Сега учебното заведение в Икенобо се оглавява от занаятчия от четиридесет и петото потомство - Сен-ей Икенобо.

Нека поговорим малко повече за характерностите на стиловете на икебана.

Рика („ повдигнати цветя “) е най -древният жанр. Композициите са високи, достигащи височина от 2 м, краищата на клоните са ориентирани нагоре. Основата и центърът са борови, кипарисови, кедрови или бамбукови клони, постоянно се употребяват бели хризантеми. Днес тези композиции се употребяват основно в религиозни ритуали.

Nageire („ цветя, хвърлени във вода “) основава усещането, че цветята повърхностно се „ хвърлят “ във висока ваза или кошница. Подредбата е лека, естествена, цветята са прикрепени по подобен метод, че да не допират краищата на вазата. Шока (сейка, различно четене на йероглифите " икебана " - " живи цветя " ) комбинира простотата на стила нагейре и класическата суровост на рика. От една основа излизат два или три детайла, закрепени с подложен върху нея железен пръстен. Вазите могат да бъдат всичко. Има три съществени линии в обичайното разлюляване: най-високото стъбълце значи небето, двете по-къси стъбла съставляват индивида и земята. Този триъгълник е знак на непрекъснато възобновяване на живота. Chaabana ( " чаено цвете " ) - скромни минималистични букети за декориране на чаени къщи.

Морибана („ планини от цветя “) са като дребни пейзажи. Те се слагат в необятни и плитки съдове, " купички ". И с цел да се улесни подреждането на растенията, е основана железна татуировка (кензан), която ги фиксира, която е сложена не в центъра на вазата, а асиметрично. Морибана може да включва и не-вегетативни детайли. Всеки жанр е въплътен от разнообразни художници по собствен личен метод. Зависи какви усеща майсторът желае да съобщи, дали се нуждае от „ маса ” или, в противен случай, от транспарантна нереална класификация. Цветът, формата, размерът на композицията служат за естетически цели.

И няколко думи за символиката на растенията и цветята в икебана:

бор и роза - дълъг живот и младост;

бор и божур - просперитет;

бамбук и божур - мир и просперитет;

орхидея, хризантема - благополучие, радост;

борови, бамбукови листа и сливови цветя - празнична комбинация.

Днес икебана се учи от всеки, който желае да се причисли към хубостта, да разбере изкуството на релаксация и централизация и да хвърли нов взор към действителността. Икебана не е просто декорация. Това е методът на самоизразяване на художника, като в същото време резервира естествената хубост и близост, отражение на уважението на индивида към света към него и признаването на себе си като част от него.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР