0

Д есетки събития, свързани с богатата история и интересните обичаи на Япония, ще има в идните три месеца като част от "Дни на японската култура в България", съобщават организаторите.

Десетки събития, свързани с богатата история и интересните обичаи на Япония, ще има в идните три месеца като част от "Дни на японската култура в България", съобщават организаторите.

Програмата е подготвена от посолството на Япония и клуб "Приятели на Япония в България - Нихон Томоно Кай".

Дните на японската култура се провеждат за 32-ри път.

Специфичното изкуство за подреждане на цветя - икебана, традиционното облекло - кимоно, техниката за изработка на изящни картини от рязана хартия - кири-е, кратката форма на поезия - хайку, и още много вдъхновяващи традиции, хобита и занаяти могат да бъдат видени или докоснати в различните мероприятия тази есен.

На 6 септември започва седмият "София Екиден маратон". Мястото на старта е пространството пред Националния стадион "Васил Левски". Първият подобен маратон в Япония е отпреди 104 години между старата японска столица Киото и новата Токио.

Експозиция на икебана може да се види от 8 до 11 септември в софийската галерия "Сердика". Изложбата ще популяризира японското изкуство икебана чрез модерни и традиционни техники и тенденции, като ще даде възможност на публиката да присъства на демонстрациите по икебана и да се докосне до японския начин на аранжиране на цветя.

Варна ще бъде домакин на изложбите "Мрежи от независими пространства: Токио" - от 11 до 25 септември в Морската градина, и "Атмосферата на Токио" - от 16 до 30 септември в The Bookstore. Макар да имат различни концепции, и двата проекта показват модерното лице на съвременен Токио.

На 22 септемви ще бъде открита изложбата "Скрити послания - съвременно японско изкуство", в Триъгълната кула на регионалния исторически музей на София, която ще продължи до 20 октомври. Концерт с японски и български песни на Детския хор на БНР ще има на 23 септември в Софийския университет.

Изложба на икебана ще има и в Столичната библиотека, от 24 до 28 септември, както и Ден на отворените врати в катедрата по японистика към Софийския университет - на 26 септември. В рамките на второто събитие ще бъде представена лекция на тема "Японските замъци и крепости" от проф. Сенда Йошихиро от Университета в Нара.