Икебана: изкуството на японската аранжировка на цветя

Чували ли сте за Икебана и искате да знаете нещо повече? Ето малко информация, за да го откриете и да създадете композиция в перфектен японски стил

Минимално, изискано, пълно със смисъл и определено очарователно: това еИкебана, това е древният изкуство на декораЯпонско флорално действие.

Сега известен и обичан и на Запад - също благодарение на разпространението през последните години на много училища и специални курсове - все още остава загадка за мнозина.

Така че тук е всичко, което трябва да знаете, за да се доближите до това древно и красиво изкуство.

Какво е икебана

Буквалното значение на думата Икебана е „художествено подреждане на живия растителен материал“, въпреки че по-често се превежда с израза "Начин на цветя", с което преди това е било посочено.

Икебана е истинска художествена дисциплина и има отдалечен произход. Роден е в Китай и Индия около шести век след Христа. С., за да се разпространи по-късно и да намери по-плодородна почва в Япония превръщайки се за кратко време в истинска художествена изява.

Първоначално запазено за най-богатите класове - т.е. само будистки благородници и монаси - след това постепенно се превърна в изкуство, достъпно за всички, не само в Япония (където има поне 300 училища в Икебана), но и по целия свят.

Не само "флорален дизайн"

Помислете заИкебана техника на флорален дизайн мразиш флорален състав грешка е, защото не отчита философско-религиозния аспект, който формира неговата основа.

В Ориент това изкуство представлява във всички отношения едно инструмент на духовно извисяване, свързани с конкретната връзка между човека и природата, която води до по-пълно познаване на себе си. На Запад, от друга страна, флоралните композиции имат само изящна декоративна стойност, много обусловена от естетически фактори.

Подреждането на цветя в композицията на икебана

В изкуството наИкебана има важни правила, които трябва да се спазват. На първо място композициите винаги трябва да следват a тройна система, за да образува обикновено a триъгълник, според която най-високото стъбло или стъблото, най-важното от трите, представлява Небе (Shin), вторият, със средна височина, показваЧовече (Soe), а последният (Hikae) показва Земя.

Също така е важно композицията да представлява един вид перфект равновесие между природния свят и човека, както и хармонията не само между елементите на композицията, но и с околната среда и с променящите се сезони.

Какви материали да се използват

Всички елементи използвани при изграждането на Икебана трябва да са оторганична природабили те клони, листа, билки или цветя.

НА любими цветя те са тези, които естествено растат в градините, в провинцията, в периода, в който е създадена композицията.

Най-известните стилове

The стилове които са създадени през годините са много и всяко училище се характеризира с личен и идентифициращ вкус.

Сред най-важните и добре познати еРика, най-старият и сложен, характеризиращ се с огромни флорални композиции, последвани отNageire, по-строг и прост стил, в който се използват високи и дълбоки контейнери, и далСейка, което включва създаването на по-прости и лесни за правене композиции.

Тогава нека си припомним стилаМорибана, което буквално означава "масирани цветя" и което вместо това включва използването на ниски контейнери и вази, стилътЧабана, тоест тази на класически композиции, подходящи за чаената церемония, или етоШока, опростяване на Rikka и се състои от три основни елемента, подредени в мащабен триъгълник и няколко други спомагателни елемента.

Интересни статии...