Икебана, най-вдъхновяващото флорално изкуство

Икебана с цветя на орхидея

Получаването на истинско произведение на изкуството с няколко цветя, листа и опора не е трудно. Но когато започнете да разглеждате изображения на икебана, осъзнавате, че може би ще ви трябва повече време, отколкото сте предполагали, за да получите чудо като нея.

И то е, че целият набор има значение, което трябва да се уважава. Поради тази причина на изложбите се представят само най-добрите. Но, Какво всъщност е икебана?

Каква е неговата история?

Икебана с листа от цика

Историята на икебана започва през XNUMX век, с пристигането на будизма в Япония през Корея и Китай. По това време будистки свещеник на име Оно-Но-Имоко не харесваше съвсем цветните аранжировки, които останалите свещеници направиха на олтара на Буда, така че той започна да експериментира с аранжировки, символизиращи Вселената. В неговия дизайн цветята и клоните са насочени нагоре и са подредени в групи от по трима, като по този начин представляват връзката между небето, човека и земята.

След смъртта му продължават да се правят цветни композиции; въпреки това едва в края на XNUMX век, с експлозията на художественото развитие, че Япония ще създаде своята традиционна архитектура. По това време са създадени хайку поезия, японско градинарство, театър Нох и първите училища по икебана.

През XNUMX век са създадени точни и сложни правила за цветни аранжировки: появява се стил Рика, който се използва за церемонии; Nageire, което беше по-лесно, и Shoka, по-ортодоксални. Последните ще бъдат разделени на две през 1977 г.: Shofutai, който е традиционният, и Shimputai, по-свободен и по-изразителен.

Какво е икебана?

Красива и елегантна икебана

Може би се чудите защо не стартирах статията тук, нали? Но сметнах за необходимо първо да ви обясня историята и след това да отговоря на този въпрос. Икебана е много повече от просто цветна композиция. Това е дисциплина, основана на уважение към природата.

Това е декоративна композиция, в която преди всичко се използват цветя, но също и клони, листа, плодове и семена с различни цели: основната е естетическа, но служи и като метод за медитация, тъй като е свързана със сезоните и с самият живот.

Интересно ли ви беше?


Оставете вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

*

  1. Отговорен за данните: Мигел Анхел Гатон
  2. Предназначение на данните: Контрол на СПАМ, управление на коментари.
  3. Легитимация: Вашето съгласие
  4. Съобщаване на данните: Данните няма да бъдат съобщени на трети страни, освен по законово задължение.
  5. Съхранение на данни: База данни, хоствана от Occentus Networks (ЕС)
  6. Права: По всяко време можете да ограничите, възстановите и изтриете информацията си.