Всичко за Икебана, японското изкуство за подреждане на цветя

Дисциплината икебана е истинска форма на изкуство, благоприятстваща връзката между човека и природата, изразена под формата на флорални композиции

Всичко за икебана , японското изкуство за подреждане на цветя за декоративни или религиозни цели. Ето подробно ръководство за тази изключителна ориенталска дисциплина.

Чували ли сте някога за икебана ? Това е ориенталска практика, която предизвиква цялата японска философия и нейния modus vivendi. Тя се основава на създаването на флорални композиции вътре в специални вази. Целта е да се получи разпореждане, в които един е естествен инстинкт потоци , давайки простор на емоционалност.

Терминът ikebana на японски буквално означава „ живи цветя “ и идва от обединението на две думи: ike „да остави жив“ и бана „цвете“. Нека се опитаме да разберем по-добре какво е.

Изкуството на икебана: произход и история

Историята на тази художествена дисциплина се проследява до VI в . Сл . Хр . Произходът му може да се проследи до Индия и Китай . Той се разпространи в Япония едва по-късно, където се хвана в по-голяма степен.

Това беше форма на изкуството, първоначално практикувана само от будистки благородници и монаси. Само с времето достигна дори до най-скромните социални класи. Тя беше свързана най-вече с будистката религия, дотолкова, че клоните, нагоре нагоре, винаги бяха използвани за представяне на духовността.

Философия на икебана

Зад практикуването на тази дисциплина стои цял философски свят . Това е истинско посвещение на Природата , нещо като духовна преданост, която позволява на човека да възстанови по-интимни отношения със себе си и със заобикалящия го свят.

За реализирането на композициите от ikeabana могат да се използват всички елементи от растителния свят , а не само цветя. Ето защо не е правилно да се сравнява тази практика с флоралния дизайн . В последния случай всъщност човек работи само с цветето и всичко цели естетическа стойност.

В японската дисциплина на аранжирането на цветя обаче всичко трябва да символизира усещане за баланс и хармония , в съответствие с заобикалящата среда. Ето защо се изучават цветовете и формите, създава се танц, който може да събуди усещания и чувства . Съвсем различен начин за създаване на композиции, далеч от онова, което е западният стил.

Как да си направите икебана

Въпреки възможността и поканата да оставите място за нечие творчество, една композиция все пак трябва да спазва някои правила.

Основното

Винаги започваме от вазата, която може да бъде керамика или друг материал, но също така и естествен елемент, като ствол на дърво, парче дърво или камък, стига да не е прозрачен.

За да държите различните елементи на място, можете да използвате плочка с изкуствен мус, тези за създаване на букети или парче перфорирана дървесина.

Изборът на растения

Традицията позволява използването на клони, цветя, листа и трева . Всичко обаче трябва да е естествено и в сезон. За да се опрости, по-добре е да ги изберете през сезон: клонки от череша, бадем или леска и няколко красиви цветя с големи венчета. Клоните могат да бъдат заменени с листове от различни видове и форми, с различни текстури и височини, които да бъдат съставени по личен начин.

Основна техника

Доминиращият елемент винаги е триъгълникът : това означава, че трябва да има връзка на върхове , всеки от които има специфично значение.

  • Най -високото стъбло представлява Небето (Шин) и е ключов и основен елемент на цялата композиция.
  • В стъблото на височина среда представлява Man (Soe) и като цяло е с дължина, равна на 2/3 от най-високата стъблото. Винаги трябва да бъде поставен наклонено , като се стреми към Небето.
  • Накрая там е най -ниското стъбло , представляващо Земята (Hikae). Това трябва да се постави пред другите двама или в напълно противоположно положение.

Изглежда, че всички елементи идват от един ствол, така че трябва да бъдат поставени върху стабилна опора . След като триъгълникът е определен, композицията може да бъде обогатена с други елементи на Природата.

След това трябва да се спазват три измерения:

  • дълбочина
  • пространство
  • асиметрия

Освен това растенията се избират въз основа на съобщението, което ще бъде предадено ; например, бамбукът символизира просперитет, а цветята на прасковата са химн на женствеността.

За избора на цветя и листа обикновено се предпочитат новооткритите пъпки . Това е така, защото поставянето на вече цъфнало цвете или лист пречи на наблюдателя да може да се възхищава на процеса на раждане . Напротив, цвете, което е достигнало зрялост, вече е на път да се разложи, като по този начин предизвиква чувството на смърт.

Стилове на икебана

Има различни стилове, всеки от тях се отнася до конкретно училище . Да ги видим.

Рика

В Rikka е стилът най-известния и древен , най-вероятно идва от училището Икенобо . Терминът рика буквално означава „стоящи цветя“. Характеризира се с много големи композиции, които от самото начало са били използвани за украса на храмове или благородни къщи.

Шока

Веднага след Рика се появи стилът Шока . Беше 17-ти век и започна да се усеща необходимостта от опростяване на изкуството , което позволява на растението да се появи в своята простота. Тази тенденция всъщност се характеризира с изключителна трезвост .

Nageire

Скоро след това се появи стилът Nageire , който предпочиташе много високи вази и особено прости и минимални композиции . Този стил е основан от Sen-no-rikyu, майстор на чайната церемония. Това беше втората половина на 16 век.

Чабана

Чабана е типичният и класически стил, който откриваме по време на ритуала с чай . Тя се основава на простото използване на една пъпка с малко зелени листа до нея .

Морибана

Морибана буквално означава „ струпване на цветя “ и всъщност се основава на използването на много ниски вази, пълни с големи цветя . Този стил се появява в края на деветнадесети век от майстора Уншин Охара. Може би сред всички той е този, който започна модерността , усещайки влиянието на Запада.

Jiyubana или фрийстайл

Най- свободен стил е дете на нашето време, всъщност, е роден в края на Първата световна война , на фертилния период в света на изкуството. Започнахме да оставяме място за по-широкото използване на творчеството , което беше позволено да се придвижва към нови оригинални форми, като също така предпочиташе много модерните вази.

От 1930 г. нататък започват да се появяват многобройни училища. Освен това с окупацията на американците много съпруги на войниците се приближиха до тази дисциплина и я изнесоха, за да се върнат у дома.

Това означава, че днес това изкуство е достигнало почти до целия свят. Всъщност дори в Италия той бавно набира позиции, намирайки големи привърженици.

Един от най-интересните изпълнители днес е японецът Макото Азума, който със своите почти футуристични композиции е международна звезда, известна извън Япония.

Курсове по икебана

В цяла Италия има курсове и училища, посветени на това изкуство, които да позволят на всеки да открие различните техники и да задълбочи познанията си за японското изкуство на подреждането на цветя. Можете също така да започнете сами вкъщи, една книга ще бъде достатъчна, за да имате опростен подход към това ултракодифицирано изкуство. Опитайте тези:

Ако сте страстни за връзката между уелнес и природата, ето и други интересни идеи:

  • Прегръщане на дървета: откриваме силивотерапия, известна още като прегръдка на дървета
  • Зеленчукова градина: как да обработваме земята за удоволствие и за храна
  • Бос крак: ползите от ходенето бос
  • Градинарство: как да се грижим за растенията и себе си
  • Йога пранаяма дихателни упражнения
  • Прости съвети за щастлив и здрав живот
  • Кундалини йога, произход, практика и позиции
  • Йога какво е ползите и позициите