Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японското изкуство икебана има своите последователи в България

Снимка: Диана Христакиева

Ежедневието на мнозина българи е стресово. Работа, семейство, сметки ... Някои намират отдушник от напрежението в заниманието с нещо любимо и приятно. Оказва се, че едно далечно и екзотично изкуство, дошло чак от Япония – икебана, се е превърнало през годините в хоби за стотици българи и печели нови и нови последователи. Някои от тях са избрали да се обучават в основаната през 1995 година в столицата школа по икебана “СОГА”. Неин основател е възпитаничката на Токайския университет Рима Мирска, черпила тънкостите на икебана от извора. За 15 години под нейно ръководство има обучени повече от 20 дипломирани преподаватели, овладели в детайли древното изкуство за подредба на цветя. Сред тях е и Русана Тодорова.

„От 15 години насам може би около 500 човека са минали през школата – казва тя. - Някои преминаха курсовете на обучение, други останахме завинаги в „СОГА”. От най-различни професии са хората, които са се обучавали и се обучават в нашата школа. И мъже, и жени, и деца идват при нас. Един пълен курс на обучение по икебана отнема близо три години при посещение един път седмично. Това е необходимо, за да се получи добра представа и икебана да се упражнява свободно. Може да се направят разбира се и съкратени курсове. Образованието при нас е индивидуално. Всеки работи по собствена програма, избира си кога да напусне школата. Няма нищо задължително. Аз самата уча това изкуство вече 15 години. Мисля, че винаги ще има нещо ново в икебана, което да научавам и занапред. Това не е странно, защото като всяко изкуство и икебана търпи развитие. Нашата школа е една от най-модерните в Япония. След като се премине основния модул на обучение, може да се започне работа в свободен стил икебана. Това е и хубавото, защото една артистична натура трудно следва отъпкани пътища и рамки.”
Изкуството за подреждане на цветя се възприема повече като женско занимание. Историята на икебана обаче опровергава това схващане. Преди 500 години, когато икебана се заражда, тя била занимание първо на будистките монаси. После става достояние на по-висшите касти в обществото, а днес е общодостъпна. Според древните вярвания изкуството на икебана представя връзката между небето, човека и земята. В Япония има около 3000 школи по икебана, в които се упражняват около 15 млн. ентусиасти. Както и у нас, сред тях има и мъже и жени. "В началото на всеки час се чувствам изтощен от работа. След като започна да се концентрирам върху комбинирането на цветята във вазата, всичко се променя. Икебана кара съзнанието да се рее свободно. Тя е мост между реалността и света на спокойствието”, разказва Добромир – един от българите, избрал икебана за свое хоби.
„Думата икебана обикновено се превежда като "японско изкуство за подреждане на цветя", но в икебана се използват живи клончета, лозови пръчки, листа, житни растения, зърна, плодове, семена, цветя, както и сухи растения. Съвременната икебана включва стъкло, метал и пластмаса – обяснява Русана Тодорова и допълва. – Вече от доста време в България има внос на всякакви цветя. По всяко време може да се намери разнообразен материал за икебана. Зимата е малко по-проблемна, тъй като ние работим с клонки и цветя. Все пак и от тях има внос, така че можем да творим целогодишно. Често хора, заети в цветарския бизнес, идват при нас или пращат персонала си за обучение. Казват, че това им печели много нови клиенти. Честно казано, намирам това за малко странно. Все пак в европейската традиция за подредба на цвета и в икебана има доста различия. Вероятно те правят някакъв синтез и така изненадват клиентите с нетрадиционни решения.”

Като традиционно японско изкуство икебана има символичен характер, както и декоративна употреба. Използването на живи ефимерни цветя и клончета прави измеренията на времето неразривна част от създаването на творбата. Съотношението на материите, стилът на подредба, големината, формата, структурата, обемът и цветът на използвания съд, мястото и поводът са от особено голямо значение. През 500-годишната си история икебана приема най-различни форми – от обикновена украса за дома до огромни пейзажи и новаторски скулптурни елементи, които могат да запълнят цяла изложбена зала. По време на обучението си учениците участват активно и в престижните мероприятия на школата.  

На школа “СОГА” поверяват украсата си Народният театър “Иван Вазов”, зала “България”, Булбанк, Посолствата на Япония, Швеция, Испания, Холандия, фирми и частни лица. Голяма чест и признание бе за школата участието с демонстрация на изкуството икебана в Дните на японската култура в България през 2005 година. Практикуването на икебана, наричана още "Пътят на цветята", се възприема и като форма на медитация. Религиозният произход и здравата връзка с естествения цикъл – живот, раждане, растеж, смърт и прераждане придават на икебана дълбоко духовно звучене.

Снимки: Диана Христакиева и школа „Сога”

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05