Кои сме ние?


За повече яснота, относно нашите инициативи и какви принципи спазваме, прочетете извадки от нашия Устав.

Форум за арабска култура е инициатива на студенти, които се интересуват от арабския свят, политика, история, култура. Наш патрон е писателят Махмуд Даруиш. Организацията е създадена с едната цел- да се покаже арабската култура в светлина, която медиите и публичните личности у нас прескачат. С решение на СГС от 8.10.2010 Форум за арабска култура е лицензирана организация. За повече яснота ще цитираме нашия Устав, приет на 7.09.2010 при Учредително събрание в София :

I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

 

Чл. 1. Сдружение „Форум за арабска култура”, наричано за краткост в текста на настоящия устав Сдружението, е независимо юридическо лице с нестопанска цел, което е учредено и осъществява своята дейност в съответствие с Конституцията на Република България, разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел и този устав.

Чл. 2. Сдружението е доброволна, независима и самоуправляваща се гражданска организация, която няма политически, религиозен и етнически характер.

Чл. 3. Сдружението се учредява за извършване на дейност в частна полза съгласно чл. 2, ал. 1 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Чл. 4. Сдружението не се ограничава със срок или друго прекратително условие.

II. НАИМЕНОВАНИЕ, СЕДАЛИЩЕ И АДРЕС НА УПРАВЛЕНИЕ

 

Чл. 5. Наименованието на Сдружението е „ФОРУМ ЗА АРАБСКА КУЛТУРА”.

ІІІ. ЦЕЛИ НА СДРУЖЕНИЕТО.  СРЕДСТВА И ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ.

ОРГАНИЗАЦИОННИ ПРИНЦИПИ.

 

Чл. 7. Дейността на Сдружението е насочена към осъществяването на следните цели:

7.1. Създаване на предпоставки за стимулиране на диалога между българската и арабската култура;

7.2. Насърчаване на процесите на сътрудничество между български и чуждестранни обществени и частни институции в насока на разгръщане на съвместни инициативи в областта на българо-арабските отношения в сферата на културата, както и подпомагане на реализацията на такива проекти;

7.3. Взаимодействие и сътрудничество с държавната администрация, неправителствени организации, културни и образователни институции по актуални въпроси в сферата на българо – арабските отношения в областта на културата.

 

Чл. 8. Сдружението осъществява целите си посредством следните средства:

8.1. Организиране на национални и международни симпозиуми,

семинари, конференции, дискусии и други инициативи по актуални въпроси на българо-арабските отношения, които са от значение за популяризиране на арабската култура в България, в частност – за популяризиране на художествена литература, музика, театър, арабско изобразително и приложно изкуство и др.;

8.2. Извършване на преводи на художествена и научно популярна

литература от арабски и други езици с цел публикуването им на на уеб страницата на сдружението и популяризиране на арабската култура, без тази дейност да има търговски характер.

8.3. Подготовка на авторски материали, посветени на събития, засягащи арабските страни.

8.4. Осъществяване на други дейности с нестопански характер, които се считат за ефективни за постигане на целите, които Сдружението си е поставило.

 

Чл. 9. За осъществяване на целите по  този устав Сдружението самостоятелно или съвместно с други лица и институции, както и с чуждестранни такива, има следния предмет на дейност:

9.1. Реализация на съвместни проекти в областта на популяризиране на арабската култура в България;

9.2. Информационно осигуряване на проектите по т. 9.1. в насока на  подпомагане процесите на тяхното финансиране от заинтересовани фирми, национални и международни институции, организации и фондове.

 

19 коментара към “Кои сме ние?

  1. Поздравления за блога! Преди малко за пръв път попаднах тук и съм сигурна, че няма да е за последен!
    С пожелание за поне малко приближаване към крайните цели 🙂
    Цвети

  2. Браво. И аз проявявам особен интерес към арабската култура и език. Знам доста думи, предимно отнасящи се за анатомични органи. Особено интересно е значението на думата „зъб“. Това обяснява защо арабските студентки се ориентират към стоматологичния факултет за професиите зъболекар или зъботехник 🙂 Ако имам зъбобол определено ще се насоча към арабска зъболекарка.

    ПС. И да си миете зъбите редовно, ей! 🙂

  3. Идеята Ви е чудесна! Светът е шарен и винаги ще остане такъв! Но за да се преодолеят стереотипите, трябва да се смени поколенето! Поне така мисля аз! Протегнатата ръка, обаче може само да помогне, не и да попречи! Иншаллах! Искрено Ви желая успех!
    Веселка

  4. Поздравления за създателите на този българо-арабски мост,който чакам толкова време. Дано хората разберат стойността на вашия труд.
    Усмивка от Амман! 🙂

  5. Препоръчвам ви този блог, понеже мисля, че би ви бил полезен.
    За съжаление от някакво време няма нови неща качени, но се надявам да е временно.
    http://muslim-cinema.blogspot.com/

  6. Временно е, да – така ни увери авторът, който е и наш приятел 🙂

  7. Впечатлена съм,и много се радвам че ви има :),страхотни сте!!!

Вашият коментар