Хайку и икебана в София

Дните на японската култура у нас започват с фотоизложба

Какво е Япония - кимона, чайна церемония, икебана, играта го, хайку, а също музика, изпълнена на инструменти с трудни за произнасяне имена, танци с плавни движения... Все красиви и интересни неща, до които малко хора имат шанса да се докоснат лично.


Седемнайсетте дни на японската култура у нас са възможност да се видят частици от тази страна и да се усети нейният дух през изкуството и традициите й.


Дните се откриват на 20 септември с фотографската изложба "Японските професии". Авторът - фотографът Джордж Хашигучи, показва 60 професии в 130 черно-бели фотографии с текстове. Снимките са правени 1990 - 1995 г. "Японските професии" ще бъде показана два пъти - от 20 до 30 септември в галерията на Националната художествена академия и от 3 до 24 октомври в Министерството на външните работи.




Гвоздеят в програмата се очаква да бъде концертът-спектакъл на японски барабани уадайко и шамисен. На сцената ще излязат група BUSHIDO - талантливи японски младежи, нашумели в родината си, с това че внасят модерен елемент в традиционната японска музика. По време на концерта в ритъм с барабаните демонстрация по калиграфия ще направи майстор-калиграфът Шизуо Ишизука. BUSHIDO ще изнесат концерти на сцената на Софийската опера (19 октомври, четвъртък, 19 ч.) и във Фестивален комплекс - Варна (21 октомври, събота, 19 часа).


Други интересни събития са демонстрация на чайна церемония (в София и В. Търново), концерт на Тацуя Коумазаки (китара) и "София квартет + 1" (в София), както и Седмица на японското кино в НАТФИЗ. Във Велико Търново в Японския културен център от 30 септември до 21 октомври ще можете да видите фотографска изложба, посветена на Котоошу - японския сумо герой с български корени, който е роден в старата столица. За тези, които обичат красиво подредените цветя, е изложбата икебана от 8 до 10 ноември в Дома на архитекта. Ако имате още време, посетете и демонстрацията на древната стратегическа игра го и на други древни логически игри в библиотеката на 18-о училище "Уилям Гладстон", в което се изучава японски.

Ключови думи към статията: